måndag 25 juli 2016

Hageidyll i Sponvika


När jag för cirka 8 år sedan började läsa trädgårdsbloggar läste jag alla jag hittade. Med tiden har jag begränsat mig och läser nu ett mindre urval bloggar som ger mig inspiration och idèer och där jag ibland även kan lära mig saker.

För ungefär två år sedan (tror jag det var) spenderade jag en del tid på att hitta nya bloggar att följa och en av de som jag då hittade var den norska bloggen  "Hageidyll i Sponvika". Bloggen skrivs av Eirin och Lars och är en av mina favoritbloggar. Jag kände direkt att här fanns det många gemensamma nämnare med mitt eget trädgårdsliv som t ex
* man är två om trädgården och båda är intresserade och aktiva i trädgårdsarbetet
* trädgården ligger vid havet och i lantliga omgivningar
* trädgården sluttar
* man använder mycket sten både som underlag, som terrasseringar men även som dekoration
* det finns en man som gärna bygger i impregnerat virke efter egna idèer och ritningar
* sist men inte minst; Sponvika där Eirin och Lars bor ligger bara någon mil från min hemort Skjeberg i sydöstra Norge:-)

Att Eirin och Lars även delar med sig av mer än bara fina bilder (som det finns massor av) är dessutom ett stort plus - i bloggen ger de tips och idèer både när det gäller trädgårdsdesign, utsmyckning, växtval och hur man praktiskt bygger upp sin trädgård.

I en kommentar förra året skrev Eirin att vi gärna fick komma förbi när vi var hemma i Skjeberg och i förra veckan tog jag därför kontakt. Oturligt nog hade Eirin brutit benet bara några dagar tidigare så jag tänkte att vi får nog vänta med besöket, men icke då. Vi var hjärtligt välkomna ändå!

I strålande solsken förra torsdagen åkte därför maken, yngste sonen och jag till Sponvika (fyraåringen fick spendera förmiddagen i båten med morfar istället) och vi fick en riktigt trevlig trädgårdsupplevelse. Eirin kunde inte vara med på trädgårdsrundan, men Lars visade oss runt och här var det mycket att se och uppleva. Därefter blev det fika och något svalkande att dricka hos Eirin under markisen på altanen och samtalet handlade om trädgård förstås - tänk va mycket man kan ha att prata om även om man aldrig har träffats förut, har man bara ett gemensamt intresse brukar det sällan saknas samtalsämnen.

Här är en bråkdel av allt vi fick se denna förmiddagen:

Huset och den trevliga altanen sett från nedre delen av trädgården.


På parkeringen möttes vi av denna fina Klätterhortensian. Till höger i bild syns en liten "stendepå", det kändes nästan som hemma där vi har små stensamlingar lite här och var:-)


En av alla fina portaler, ny för året.


Några av Eirins alla pelargoner (det var många!) har fått nytt boende i år. I bildens nederkant syns några av trädgårdens många tråg - snyggt!


Här syns delar av pelargonboden från ett annat håll. Tittar man noga ser man ytterligare en portal och inte minst ser man många fina stenar både som underlag och rabattkant.


En stor damm fanns i trädgårdens nedre del och här hade man verkligen lyckats med stenarbetet. Inte minsta flik av dammduk syntes!


Ett litet vattenfall som även visar prov på "trädgårdshumor", vattnet rinner nämligen ur en gammal sandal:-)


På tal om skor och humor - vad sägs om denna installationen? .....och här är namnet för den som är intresserad :-)


Del av ett stenparti. Jag gillar att man har använt så många olika sorters stenar och ändå lyckats få kontrasterna att bilda ett lugnt intryck.


Några andra exempel exempel på snygga stenkombinationer. Att blanda sten med torvblock är också fint!
 I trädgårdens nedre del finns bland annat ett växthus (och fina portaler förstås)
Trädgården är inramad av häckar (av olika sorter) vilket både är snyggt men även bra för växterna som skydd mot kalla vindar och oönskade fyrbenta besökare

 


 
Till sist vill jag bara säga stort TACK till Eirin och Lars som tog emot oss på kort varsel och särskilt med tanke på att Eirin hade legat på sjukhus i nästan en vecka och nyss kommit hem. Här fick vi massor av inspiration och en trädgårdsupplevelse vi kommer njuta av länge!

5 kommentarer:

Marit sa...

Ja, jeg kjenner til denne bloggen, og det er jo bare til å bli stum av beundring over alt de har gjort i den hagen! Tenker det var litt av en opplevelse å gå rundt der og bare nyte alt sammen "live"!
Flotte bilder, Nora!

Klem, Marit

Inger sa...

Vilken praktträdgård och så roligt att få göra besök efter att ha sett bilder. Jag gillade pelargonboden och installationen var inget för mig, haha. Jag fastnar både för bloggar där jag känner igen min egen trädgård och bloggar med trädgårdar som inte alls är som min. Det sistnämnda är nog mest utvecklande.
Kram

hagen vår sa...

Hei Nora!
Jeg er innom denne bloggen ofte. De har skapt en fantastisk hage.
Så fint du skriver om den. Det må være så inspirerende å oppleve en slik hage. Det virker som det har vært en opplevelse.
Klem Anne

Maribel sa...

Tack för rundturen i en fin trädgård. Följer också deras blogg.
Ha det gott! Marika

Lars Bjerke - Kunstner sa...

Hei Nora.
Takk for sist. Og takk for mange kjempefine bilder (tatt av Peter) og en veldig positiv og fin omtale av vår hage. Det var veldig hyggelig å få besøk av dere, og vi håper vi kan få til en tur innom hos dere også etter hvert...
Hilsen Eirin og Lars