fredag 19 augusti 2016

Fyra nya Klematis


För ett par veckor sedan beställde jag fyra nya sorters Klematis från Klematisbutiken. Jag försöker annars handla mina växter i fysiska butiker, men gör undantag när det gäller växter som inte går att få tag på här i närheten och när det gäller just Klematis. Jag blir alltid så förvirrad av beskärningsgrupperna och blomningsgrupperna hos Klematis-släktet så då föredrar jag att sitta i lugn och ro framför datorn och göra mina val så det blir rätt.

Detta är andra gången jag har handlat hos Klematisbutiken och jag har varit supernöjd med båda leveranserna. Växterna förpackas bra, man får tydlig leveransinformation och man får dessutom med gödning och information i pappersform vid leveransen. Dessutom är plantorna odlade i Sverige och det lättar något på mitt samvete för att jag handlar på nätet istället för i en handelsträdgård.

Denna gången köpte jag dessa fyra som är

Klematis 'Blue Angel'
Klematis 'Jackmanii'
Klematis 'Blue Belle'
Klematis 'Alba Luxurians'


Tack vare att det har varit så torrt i jorden här står plantorna fortfarande kvar i krukorna, det har inte varit läge att plantera när det är så torrt. Men nu har vi fått 17 mm regn de senaste par dagarna så i helgen tänkte jag plantera en del av allt som står kvar i krukor.

En annan Klematis som är fin just nu är Klematis 'Arabella'.


Detta är en sort som inte klättrar och som passar fint att plantera som marktäckare eller i rabatter bland andra perenner. Den börjar blomma i juni/juli och fortsätter tills hösten kommer. 'Arabella' ska klippas ner till ca 20 cm sent på hösten eller tidigt på våren och blommar alltså på årsskotten.


Vår 'Arabella' står i en av våra våtbäddar med sur jord tillsammans med Hostor, Vidjehortensian 'Annabelle', ormbunkar och Rhododendron. Den är uppbunden mot en gammal stam som blev kvar i askhögen efter att vi eldade en massa grenar för några år sedan.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Fina växtval och inte minst plantor! Skönt när man får så fina exemplar.
Alba luxurians har jag, den står granne med Arabella! :) Alba klättrar och slingrar sig fram bland våra rhododendron, fin och blomvillig, den tror jag ni blir nöjda med.
Håller också på att plantera ut sådant jag inte har vågat göra innan pga torkan.
Önskar er en fin planteringshelg! :)
Kram Kristina

Marit sa...

Så flotte clematis du har kjøpt! Sånn er det her i Norge også, det er veldig få hagesentere som har godt utvalg av clematis. Så jeg bestiller også på nett for å få sorter som en vanskelig å få tak i ellers. Godt at dere endelig har fått litt regn!

Klem, Marit

Maribel sa...

Hej Nora!
Det var en vacker klematis. Gillar dem som blommar länge. Beställer lökar och små plantor på nätet, och det brukar alltid fungera bra. Skönt att ni fått lite regn.
Ha en fin helg / Marika

Inger sa...

'Alba Luxurians' skulle jag också gärna ha, den är så fin. 'Arabella' finns hos mig men försvinner nästan bland höga perenner. Glömmer ibland bort att binda upp. Den är också fin.
Kram

Carita och Bertel sa...

Snygga plantor. Arabella ser väldigt fin ut. Jag gillar bäst dom som skall klippas ner helt., det är enklast. En del skall ju bara putsas och en del kanske inte beskäras alls varje år utan mest om och när dom blir risiga. En hel vetenskap att hålla reda på allt Ha en fin dag. Carita

Karin - Mina Rum sa...

Spännande att läsa om dina klematis-inköp. Jag funderar också på att köpa fler klematis. Vill ha emot portalen istället för rosor som inte vill klättra som jag tänkt. Jag köpte en Yukikomachi förra året och den har varit helt fantastisk i sommar. Skulle gärna ha fler Betty Corning också. Så söt och med underbar doft.

Lycka till med dina nya klematis.
Kram!

Unknown sa...

Klematis är min achilleshäl, Arabella är i stort sett den enda jag lyckas med. Men jag har det på känn att det är vattna, gödsla och vattna igen som gäller. Stor lycka till med de nya!
Kram
Marta