söndag 25 september 2016

När tiden blir en bristvara


Sedan mitten av augusti är vi tillbaka till det normala igen, med två heltidsarbetande föräldrar och två barn i förskolan. Nu är det slut på lyxen med föräldraledighet och gott om tid. Och med lång restid till jobbet och mörkare kvällar blir det väldigt lite tid över till trädgården. Helgerna blir räddningen, men då ska det även hinnas med fritidsaktiviteter och annat. Även tiden vid datorn blir minimal, jag spenderar hela min arbetsdag vid datorn och när barnen har somnat på kvällen frestar det inte att spendera ännu mera tid framför skärmen.

Som ett resultat av detta har trädgården mer eller mindre fått klara sig själv de senaste veckorna. Visst har vi planterat en del av det som var kvar att plantera och visst har vi rensat lite ogräs och annat, men jämfört med hur mycket jag egentligen skulle vilja göra så känns det som att ingenting har hunnits med. Tyvärr har även september varit en extremt torr månad så trädgården bär prägel av både torka och för lite tid för ogräsrensning.

Men visst finns det ljuspunkter trots allt - det vill jag påstå att det alltid gör med en trädgård. Och jag tackar min lyckliga stjärna för att vi kan se nästan hela trädgården från våra fönster, jag behöver alltså inte nödvändigtvis gå ut för att kunna njuta ändå.

Rosorna är finare än någonsin tidigare i år (mest för att de har fått varit i fred för rådjuren i augusti och september) Här är 'The Pilgrim' som både är vacker men även doftar ljuvligt.


Höstsilveraxet, Actaea simplex 'Brunette' har slagit ut och doftar även det underbart!


Dofta lär ju även Katsuror göra på hösten sägs det, men det har vi aldrig märkt något till.


En av våra Rhododendron har misstagit sig denna varma höst och har börjat blomma igen.


Höstgentianan, Gentiana sino-ornata för en anonym tillvaro hela säsongen fram tills hösten kommer, men i september och oktober har den en av huvudrollerna i trädgården. Jag tror att detta är sorten 'Blauer Zwerg' men helt säker är jag inte.....Våra gamla äppelträd av okänd sort har gett oss massor med frukt i år......tyvärr är vi inte så bra på att ta tillvara på all frukt så många äpplen har hamnat i komposten.

 
Tidlösorna återkommer troget varje år. Jag har en enkel och en dubbelblommande sort, men namnen hittar jag tyvärr inte just nu.Höstanemoner är underbara! Det sägs att man ska plantera dem på våren men jag har planterat alla mina på hösten och det har gått bra ändå. Detta är Anemone hybrida 'Whirlwind'.


Till sist en pålitlig långblommande favorit, Strålrudbeckian Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'8 kommentarer:

Marit sa...

Hei Nora!

Hyggelig å høre fra deg igjen. Sånn er det bare med to små barn, så blir det altfor lite tid til alt annet. Hagen klarer seg nok fint likevel
Vakre bilder! Gentiana sino-ornata er så fin :)

Klem, Marit

hagen vår sa...

Hei Nora!

Der er du. Koselig å høre fra deg. Tid er viktig og det er viktig å bruke den på det som er viktigst.
Klem Anne

Anonym sa...

Familjen kommer först och så här års är det som det är med ork och kvällsmörker. Mina barn är ju lite större, men jag har inte glömt.(Själv utnyttjar jag bussåkandet till att skriva utkast till bloggen, då är det 'bara' det roliga med bilderna att fixa hemmavid.)
Fin gentiania och tidlösa du har, och att kunna se trädgården inifrån huset är definitivt bra så här års.
Kram Kristina

Inger sa...

Småbarnstiden är krävande men den går fort över, jag lovar. Underbart att kunna se trädgården inifrån, det gör jag bara delvis med ett hus som ligger i en gatukorsning. Min 'Brunette' har tyvärr inte börjat blomma ännu.
Kram

Tant Otteskrufv sa...

Trädgården lever gott för sig själv och finns där när tillfället ges. Jag tror att ditt äpple kan vara ett Åkerö, tycker mig känna igen kulören och skaftet. Tack för fina bilder och tips på en till ros :)

Anjas Hill sa...

Det är verkligen förståeligt att som småbarnsförälder och heltidsjobb måste man prioritera annat än trädgården under ledig tid. Men, med tanke på det så har ni ju helt fantastiskt lyckade planteringar! Vilken härlig hösgentianaplantering!
Jag tror att den dubbla vita tidlösan heter Colchicum autumnale 'Alboplenum' (Ifall du har glömt och inte hittar:-)!)

Fortsätt att njuta av allt det fina du har! Barnen kommer alltid först. Var sak har sin tid. "Snart" (Ja, tiden är obarmhärtig - ju äldre - desto fortare går den! Snart kommer du att undra vart tiden tog vägen när de små "fröna" tar studenten:-))

Ha det gott!
/Anja

Carita och Bertel sa...

Nu först löste jag ditt fina inlägg med vackra bilder från din trädgård. Jag förstår det där med tidsbrist men tiden går så fort och snart är barnen större. Då kan du så småningom få mer tid till trädgården. Den är ju redan så fin så nu får ni bara underhålla den lite och kanske rensa ett och annat ogräs om . Nu vill jag bara önska ett Gott Nytt År. Carita

nbde2020 sa...

Credor fake panerai GCLP995 är en sällsynt klänningsklocka med manuell vind och vårdrivning som har en stor datumkomplikation. Här ses fake hublot i stål med matchande stålarmband, det mäter 38 mm bredt, 9,7 mm tjockt, med en 43,8 mm lug-to-lugmätning. Det är verkligen en konservativ storlek klocka, men även på fake seiko min 7,5 tum handled, tror jag inte att ett större fall skulle vara motiverat. Allt Credor Big Date (som jag kallar det) vill förmedla, det gör det läsbart och med fake patek philippe en tydlig japansk elegans.
Varje aspekt av Credor Big Date verkar vara klar medvetet och immaculately. 7R87-rörelsen är väldigt attraktiv att fake rolex titta på - notera att den inte görs i Micro Artist Studio, som bara gör cirka 25 av deras mest avancerade bitar årligen, vanligtvis betecknas med att vårfjädern är gjord fake Rolex i klockblomman AKA kikyo design) . Jag var också verkligen överraskande nöjd med kvaliteten på armbandet, även rolex replica om jag aldrig riktigt ansåg att det var något Credor skulle utmärka sig med. Lärdom.