fredag 22 maj 2020

Självförsörjande på jord (nästan)


Bland allt som fascinerar mig med att ha trädgård så står komposteringsprocesserna väldigt högt upp på listan. Få saker i trädgården gör mig så glad och nöjd som att hålla på med komposterna. Jag skulle aldrig drömma om att ha en trädgård utan att ha komposter - de är ovärderliga (och man sparar pengar på jordinköp)

Precis som det brukar heta att man alltid ska skaffa ett större växthus än man tror att man behöver vill jag påstå att man ska se till att ha större och flera kompostbingar än man tror sig behöva. De fylls nämligen fortare än man tror!

Vi har fyra kompostbingar i trädgården, alla byggda av maken. De står placerade nästan längst ner i trädgården i ett halvskuggigt läge.

Dessa tre hänger ihop. De två närmsta facken är på drygt en kubikmeter skulle jag tro, medan det längst bort är hälften så stort. Alla tre har fronter som går att plocka bort vilket gör att det är lätt att tömma dem. I det närmsta facket läggs allt nytt avfall. Sedan flyttas det bortåt, ett fack i taget.


 I anslutning till dessa tre finns en stor binge som rymmer mycket mer. Hit flyttas komposten när den inte är helt färdig men vi behöver mer plats i bingarna på bilden ovan.


Vi komposterar så gott som allt trädgårdsavfall. Kvistar mals ner i den här kvisttuggen och blandas med övrigt material. Kvistarna bidrar till luftighet i komposten.


Vår gigantiska ek som står bredvid komposterna ger oss hur mycket löv som helst. Eklöv komposteras långsamt men bidrar även de till luftighet. De är också perfekta för att undvika att komposten blir för blöt. Vi samlar eklöv i en stor påse och lägger i ett lager nu och då under sommarhalvåret.


När det är dags för nya rabatter eller för jordförbättring/påfyllning i befintliga rabatter använder vi främst kompostjord. Innehållet i den största bingen silas med hjälp av backar med hål i (se bild lite längre upp). Kvistar och ofärdigt material läggs tillbaka och får fortsätta komposteras, jorden används. 

Vi brukar blanda i lite rhododendrongödsel och torv om jorden ska användas till surjordsplanteringar. Vi blandar också alltid i lite färdigbrunnen matkompost (som förvaras i en annan påse, bild nedan)



Vad kan man då lägga i sin trädgårdskompost? Jag skulle vilja påstå att man kan lägga nästan allt där. Jag komposterar trädgårdsavfall, ogräs, löv, barr och kvistar (klippta eller malda). Rotogräs som kvickrot låter jag torka innan jag lägger i dem i komposten för att undvika att de slår rot och börjar växa. Viktigt är att försöka variera innehållet i komposten samt se till att den luftas ibland (gräv om) samt att den inte blir for torr. Riktigt torra somrar brukar jag vattna komposten emellanåt  - i en torr kompost stannar processen helt och det finns faktiskt också en liten brandrisk om komposten blir för varm. Att variera innehållet gör att processen går fortare.

 Annars är det bara att vänta och låta maskarna och andra goda hjälpare omvandla allt avfallet till härlig jord - det går fortare än man tror. Jag vet att en del tycker att trädgårdskompost är problematisk för att sniglar kan trivas där och visst kan de göra det. Men jag upplever det inte som något stort problem. Visst kan jag se någon snigel där då och då, men de avlivas omgående precis som när jag hittar dem på andra ställen i trädgården.

Till sist en bild på undertecknade en dag i april mitt i  det roliga arbetet med att gräva om i komposterna :-)










4 kommentarer:

Marit sa...

Så flinke dere er til å lage kompost! Jeg har en kompostbinge, men er dessverre ikke så god til å bruke den.
Jeg skulle gjerne hatt sånne flotte binger som dere har :)
Vi har i steden fylt opp en bratt skråning hvor det bare gikk rett ned. Så i steden for å bruke det i bedene har vi fått fylt opp et stort område med komposten. Den har uansett kommet til nytte :)

God helg, Nora!
Klem, Marit

Karsten F sa...

Hei Nora

Ja, sådan skal det gøres, der er selvfølgelig mange måder men jeres fungerer og det er ikke meget du behøver at anskaffe udenfor haven.
Festligt billede fra april!

Ha en dejlig helg

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Kompostjord är bra! Just nu har jag ingen utekompost - har aldrig varit särskilt bra på att sköta dem. Men matavfallet blir bokashikompost och den gör stor skillnad i grönsakslanden.

Ha det gott! Carina

Ranten sa...

Hei Nora! Herlig og entusiastisk beskrivelse av kompostering! Vi har laget noe bladkompost i plastposer, men har unngått kaldkompost pga snegler.. kanskje vi må prøve like vel?! Og du var veldig skjønn der du sto i kompostbingen :-)) God vår!