tisdag 5 januari 2010

Bergenia

När vi tog över huset i 2007 dominerades trädgården av Bergenia. Jag har hundratals Bergenia i stora fält/rabatter på tomten. Överallt finns dessa Bergenior som jag inte ens tycker om!

Det var Bergenior vid altanen:Vi har även Bergenior vid den lilla uteplatsen högst upp på tomten. På så sätt är det "garanterat" att vi har utsikt över Bergenior oavsätt om vi väljer att vara på lilla aller stora altanen:-) Bakom Bergeniorna står en rostig f.d. flaggstångshållare och bakom där igen finns ytterligare en Bergenia-rabatt:-(Givetvis finns det Bergenior i slänten på vänstra sidan om huset också:I hörnet på tomten som vätter mot skogen finns en gammal kompost/skräphög. Även där finns det Bergenior. Detta är ingen del av tomten jag är stolt över, som tur är ligger den i princip utanför synhåll:-) Kanske är det bra att det växer något här som täcker komposthögen och grannens skräp på andra sidan staketet. Fast jag tror att jag så småningom kommer plantera något annat som täcker denna högen också.Bergenians blommor är väl inte så tokiga när jag tänker efter.....men det kan ju räcka med några enstaka, man behöver inte hundratals för att kunna njuta av dom:-)På försommaren 2009 fick jag nog av alla Bergenior och grävde upp en hel rabatt och planterade nytt där. Tyvärr blev det inget bra resultat, men mer om det i nästa inlägg.

P.S. Om någon är sugen på några hundra (eller någon enstaka) Bergenia är det bara att säga till.....du kan få hur många som helst av mig:-)

6 kommentarer:

Mia sa...

För mycket av det goda skämmer allt! Den är ju så pass lätt att dela så det blev väl en billig lösning för förra ägaren. Hade fullt av dom här också, tillsammans med Betonika. Bägge försvann fort ut av trädgården, men jag sparade några bakom komposten, där såg jag dom inte så gott. Men tur var det för nu har jag långsamt låtit dom komma in i värmen igen. Bägge har ju fina blomster även om bladen är tröttsamma.. Men vad jag skulle säga är att jag tycker det är smart att avsätta en liten fläck på ett undangömt ställe att ha som Sanatorium, där hamnar allt som jag egentigen vill slänga, det händer sig att smaken förändras, och alla blomster är vackra i riktigt sällskap..På väg till jobbet åker jag förbi en bergshäll, den är full av Bergenia i skrevorna, urtjusigt när berget blommar!! men sen...

AnnCharlotte sa...

Ja det var väl lite många och lagom är ju bäst....men jag kan tycka om dem för att de är fina på hösten och gröna hela vintern och för att att de blommar tidigt.
Man ska ju inte ha sånt man inte gillar men de fungerar ju bra som marktäckare.

Juni sa...

Takk for hyggelig kommentar på bloggen min:)
Alltid kjekt med nye bekjentskaper!

Bergenia er flott synes jeg, men det kan jo bli for mye av det gode også. Jeg har noen få og er fornøyd med det. De er flotte i et litt skyggefullt område og passer veldig godt sammen med andre planter som har spesielle bladformer. Bredbladet gress eller iris er flotte som utropstegn blant bergeniaen. Jeg har bare bergenia med rosa blomster, men skulle jeg ha flere måtte det være en sort med hvite blomster.

Blomstene er flotte i buketter:) - bladene også forresten!

Kathrine sa...

Sånn har jeg enda ikke i hagen, men nå skal jeg gjøre noe med gårdsplassen her til våren. Der vokser ugress. Har fått plantet Hostaer og bregner,og litt annet som skygger for ugresset så det forsvinner.
Egentlig så liker jeg ikke så godt denne Bergenia, men mange ganger har smaken forandret seg. Vi får se:)) Kanskje en gang?

:))

Ida sa...

Noen planter er veldig villige, ja... ;))

Takk for trivelig kommentar hos meg. :)

Godt nytt år, kjære nabo!

Nilla sa...

Hej,
råkade se detta om Bergenia. De verkar älska just bergiga trädgårdar?!
Jag vet några som säkert vill ha dina överflödiga plantor: de som gjuter mycket saker i betong!
Bergeniablad är suveräna till det. (De är läderartade, blanka och fastnar inte som rabarber och annat.) Det kan bli vackra bladavgjutningar till plattor och underlägg, och även krukor som kläs med blad på insidan blir läckert! (De får en utsida med ådringar.)
Jag gillade inte heller dem - förrän jag fick betong som hobby! Och blommorna är urtjusiga inne i vas!
Annonsera ut plantor till betongfolk vetja!