torsdag 7 januari 2010

Frösådd

Jag läser i trädgårdsbloggar att många försöker hålla igen när det gäller fröbeställningar och frösådder. För mig är det tvärtom; jag försöker övertyga mig själv att jag skall köpa fröer. Men det är inte helt lätt; det där med sådd är inte riktigt min grej. Det är inte själva såproceduren som är tråkig. Ej heller vattningen. Och jag älskar ju när det spirar:-) Det som är tråkigt är omskolering och härdning. Det har hänt flera gånger att jag helt enkelt struntar i de två stegen:-( Nu är det inte så att jag helt avstår från att så, men det blir inte tillnärmelsevis lika mycket som en del av er andra gör:-)

Perenner har jag aldrig sått, det verkar så himla komplicerat. Så istället strör jag ut fröer från tex akleja, stjärnflocka, fingerborgsblommor m.m. i rabatterna. Då sköter det hela sig själv:-) Det kanske inte blir lika många växter som det skulle ha blivit annars, men det kan jag leva med.

Gräslök och persilja sådde jag också förra året. Persiljan direktsådde jag, gräslöken förgrodde jag inne. All gräslök överlevde och här är en bild när de precis har fått flytta utÄven på landet sådde jag persilja och gräslök. Här direktsådde jag båda sorterna.

Här är en bild på sådd slätbladig persilja, samt utplanterad kruspersilja (köpt i kruka på mataffären. När vi hade använt persiljan satte vi ut resterna i rabatten, det blev jättebra!)I 2008 direktsådde jag även dill och sallad med ett lyckat resultat, så helt hopplöst är det inte:-)

Några sommarblommor sådde jag också, och tagetesen förgrodde jag.Jag inte bara förgrodde tagetesen, dessutom omskolerade jag och härdade den också. Inte illa för att vara jag:-)Dessutom direktsådde jag prästkrage (som ju är perenn)och vit blåklint, både hemma och på landet. Prästkragarna tog sig bra, men hann inte blomma iår. Blåklinten som ju är en sommarblomma blommade jättefint från midsommar långt ut på hösten.

På landet direktsådde jag även krasseoch ringblommor. Det kom inte bara ringblommor, men även vallmo och gurkört. Antigen fanns det redan frö i jorden eller också följde det med ringblommefröna.I år har jag beställt och fått Impecta-katalogen. Tänkte att den kanske kunde inspirera till stordåd:-) Lite sådder blir det kanske, men jag har inte bestämt mig ännu. Däremot skall jag plantera mina Dahlia-knölar och även införskaffa några nya Dahlior. När det gäller Dahlior har jag till synes obegränsat med tålamod. Jag förgror de inne, näringsvattnar, avhärdar och gullar med de bäst jag kan. Konstigt att det kan kännas så mycket roligare än att så fröer.....förklara det för mig den som kan:-)

3 kommentarer:

AnnCharlotte sa...

Har för mig att gurkört kan ligga kvar i jorden flera år och så när man gräver om i jorden så sätter den fart.....Jag brukar också nöja mig med att så på friland. Ringblommor typ ;)

Mia sa...

Jag har sått en del på friland, gärna en kvadratmeter persilja, storbladig, mums!! Men iår ska jag så perenner, från Impecta,det har jag aldrig försökt tidigare, blir spännande att se om de spirer..

Nora sa...

AnnCharlotte; då är vi flera som har samma inställning till att så:-) Konstigt att just sådd skall vara så svårt att samla sig till att göra? Väl, man kan väl inte vara bra på allt...ha-ha.

Mia; va spännande med perennsådd! Berätta gärna om resultatet sen! Jag hoppas att jag någon gång får lust (och tålamod) att så perenner, så lite inspiration kan behövas och tas tacksamt emot:-)