måndag 11 januari 2010

Visby Botaniska Trädgård och Brunnbergs Trädgård i Nynäshamn

I 2009 var jag på tre trädgårdsbesök; Visby Botaniska Trädgård, Wij Trädgårdar i Ockelbo och Brunnbergs Trädgård i Nynäshamn.

Visby Botaniska Trädgård var min absoluta favorit bland dessa tre. Jag var där kl 8 på morgonen den sista söndagen i augusti och jag blev helt bergtagen av denna vackra trädgård! Jag var ensam i trädgården så tidigt på morgonen och det var så skönt och fridfullt att strosa runt och betrakta alla fina träd, buskar och planteringar. Solen sken, det var dagg i gräset och på håll kunde jag höra havet! En fantastisk morgon! Tyvärr glömde jag att ta med mig kameran (en oförlåtlig miss!!!!!) men som tur är så har dom en fin hemsida som jag tittar in på ibland bara för att minnas allt vackert! Visby Botaniska Trädgård skall jag helt klart besöka flera gånger! Några extra plus får trädgården för gratis inträde, en mycket bra informationsbroschyr och för att det var så välskött, inga ogräsfyllda grusgångar eller rabatter här inte. Dessutom bra skyltat så man lätt kunde läsa vilka sorters växter, träd och buskar som fanns.

En solig söndag i juli månad besökte jag Brunnbergs Trädgård i Nynäshamn. Detta var en av de trädgårdar som fanns med bland Tidningen Lands öppna trädgårdar. Denna trädgården är en privat villaträdgård. Gull-Maj Brunnberg heter en av ägarna och hon visade sig vara en mycket trevlig och kunnig dam som gärna berättade och delade med sig av sin trädgård och av sin kunskap. Trädgården dominerades av buskar och träd. Många sorter var det och många av de var mycket ovanliga. Jag personligen tyckte att det gjorde delar av trädgården lite mörk, men det är säkert meningen. Det var tätt, tätt planterat och emellanåt fick jag samma känsla som i en porslinsaffär - jag vågade knappt röra mig av rädsla för att ha sönder något. Jag fotograferade inget inne ibland träden. Dels var det ganska mörkt och dels var det för trångt, jag fotograferar gärna blommor på nära håll men hela träd blir inte lika fint. Efter att jag hade gått runt på smala, slingriga gångar ett bra tag bland alla träden uppenbarade sig plötsligt dettaEn liten grön gräsplätt mitt i all grönska. Hit kom solens strålar och det var otroligt vackert. Här kunde man stå mitt i trädgården och betrakta allt runt omkring, och det fanns mycket vackert att se!

Denna fina marktäckaren växte lite överallt. Jag frågade vad det var och fick svar, men vad svaret gömde jag bort sen:-( Någon som vet vad detta är?Även om jag inte gillade allt i denna trädgården (framförallt inte att det var så mörkt och tätt planterat runt huset, jag gillar att få in dagsljus genom fönstren) så var det väldigt mycket jag gillade. Trädgården var mycket välskött, hade otroligt vackra samplanteringar och små fina detaljer samt inte minst en trevlig, kunnig och mycket engagerad ägare. Om de har öppen trädgård igen i 2010 så är det inte omöjligt att jag återvänder till Brunnbergs i Nynäshamn!

Wij Trädgårdar i Ockelbo får jag återkomma till i nästa inlägg.

4 kommentarer:

AnnCharlotte sa...

Visst är det spännande med andras trädgårdar...även om man inte alltid gillar dom.

Mia sa...

Så tjusigt, det är så extra skönt med såna trädgårdsvandringar nu med all snö runt omkring! Visby, dit bara måste jag komma mig, försöker övertala min man om en tur till sommaren, hoppas det går..
Jag slänger över en stafettpinne till dig, norsken är ju inga problem :)Petunia har startat upp stafetten så jag tänkte jag skulle utfordra dig !

Nora sa...

AnnCharlotte; ja, smaken är som baken och tur är väl det:-) Men det är ändå inspirererande att titta på andras trädgårdar - några idèer kommer man ändå alltid hem med tycker jag.

Mia; Får du möjligheten att åka till Visby så måste du åka. Visby Botaniska är inte en jättestor trädgård men oj, vad fin den är (tycker åtminstone jag) Staden Visby och hela Gotland för den delen är ju inte heller dumt:-)
Kul med stafettpinne! Jag slängde mig med med både ett norskt ordspråk och ett svenskt sitat.

Annika Christensen sa...

Varför har jag inte varit där?
Tack för den fina visningen.
Tack för kommentar.
annika