lördag 6 mars 2010

Fikonträdet har vaknat

Jag har tidigare skrivit om mina två fikonträd som växer i kruka.

De övervintrar inomhus i ett rum där värmen är avstängd vilket innebär att det är ca 12 grader där inne. De får inget extra ljus förutom dagsljus genom fönstret. Jag vattnar sparsamt under vintern så de inte skall torka ut helt. För ett par-tre veckor sedan började knopparna på det ena trädet att vakna till liv. Sedan dess har jag vattnat lite oftare och jag har även gett näring (Blomstra) en gång. Nu är det ena trädet jättefint, med ljust gröna blad.Tyvärr verkar det andra trädet inte må så bra. Det är lite grönt på grenarna längst ner, men knopparna verkar livlösa. Jag misstänker att det har med förra årets övernattning ute i nollgradig temperatur att göra. I år skall vi INTE göra om samma misstag som förra året och låta träden övernatta ute när det är nattfrost i maj, iår skall de plockas in på natten tills risken för nattfrost är över. Jag hade läst att fikon klarar ner till -5 grader och trodde det var lugnt att lämna trädet ute när det var nollgradigt eller någon minusgrad, men det var det alltså inte. Alla bladen trillade av, fruktämnena dog och trädet äterhämtade sig aldrig riktigt även om det fick några blad på grenarna längst ner under sensommaren. Så vi köpte ett nytt träd och försökte igen - skam den som ger sig:-)

5 kommentarer:

Mia sa...

Så spännande, kanske du får dina egna fikon. Jag tycker nog att både fikon och persikor låter exotiskt, helt otroligt att någon klarar dom !

Med fingrarna i (j)orden sa...

Vad fint det ser ut. Det verkar smart att låta det stå inomhus till värmen kommit på allvar. Är det planterat i marken ute tål det fler minusgrader och kommer då igång senare - men hinner då inte alltid ge frukt.
Eva

Karin - Mina Rum sa...

Så härligt att ditt fikonträd börjat spira. De har så fina blad, tycker jag.
Ha en fin helg!
Kram, Karin

Susie på Stjärnarve sa...

Fantastiskt - ett vårtecken!
En väninna här på Gotland har ett fikonträd i sitt kallväxthus. Det står alltså ute året runt, men jag undrar jag hur det har gått i år. I natt hade vi -12 grader t.ex. !!

kom sa...

Hei. Jeg tar også mine fikentre inn om vinteren, og setter dem ut i drivhuset på våren. - Der får jeg fin frukt. - Når jeg har hatt dem ute om sommeren har jeg ikke fått noe særlig frukt.
I Mandal, sydligste byen i Norge, står det også fikentrær i uoppvarmede drivhus - og de har klart seg gjennom vinteren i mange år! :-)
Lykke til med plantene - de har så vakre blader! :-)
Klem Knut Olav