tisdag 2 oktober 2012

Astrantia major 'Abbey road'


Jag har skrivit om mina Astrantia major 'Abbey road' flera gånger tidigare, men jag kan endå inte låta bli att skriva om dem en gång till:-)

Jag köpte två exemplar av Astrantia major 'Abbey road' i juli förra året. Båda planterades i en rabatt i halvskuggigt läge. Jorden är lera som har förbättrats med kompost, kogödsel och köpt plantjord. Det verkar de trivas med för de växer och frodas.

Blomningen började i slutet av juni och färgen är helt underbar tycker jag!


Sedan har den bara blommat och blommat och så här ser den ut nu


För några veckor sedan klippte jag bort ganska många stjälkar med fröställningar och vissna blommor och passade då också på att så några frön. Jag har aldrig testat att så Astrantia tidigare, men läste mig till att fröna skall sås färska. Så nu är det bara att hålla tummarna för att det går bra. För säkerhets skull har jag strött ut en del frön i rabatten också, så lyckas inte jag får jag hoppas att naturen kan hjälpa mig:-)

Nu är hela växten en blandning av visset och fräscht, överblommat och nya knoppar.


Jag har flera sorters Astrantia major, men 'Abbey road' är nog favoriten. Dels tack vare den fantastiska färgen på blommorna, men också för att bladverket bildar en stor, fin och tät tuva som fyller ut jättebra i rabatten. Dessutom blommar den längre än mina andra sorter som gav upp blomningen för några veckor sedan.

9 kommentarer:

Ruben sa...

Vad glad man blir när växter trivs!! Hoppas sådderna tar sig. Det kan hända, att de behöver en kylperiod, och kommer till våren.

Ha det gott!
/Ruben

Tua sa...

En riktig lekker sak dette :) Jeg liker også Astranta godt, men bladverket blir så stygt utpå sommeren, så her vurderes oppgraving av hele hurven. Vet liksom ikke helt hva jeg skal gjøre med det stygge og flekkete bladverket.
Feien og flott tirsdag til deg.

Marit sa...

Nydelig farge på den! Den navnesorten har jeg ikke vært borte i. Det er jo kjempefint at den har blomstret så lenge! Ha en fin dag. Klem

Stein sa...

Flotte blomster på A. "Abbey Road"! Jeg har forsøkt meg med noen astrantia i skogen. De blomstrer og trives, så kanskje jeg skal forsøke meg med noen av dine favoritter også :-D
Ha en fortsatt fin dag.
Stein

Elin sa...

Kjempefin var den:)
Og så flaks hadde jeg at det var akkurat denne jeg fikk i posten forrige uke. Håper den trives her hos meg også.

Ranten sa...

Du skal ikke bekymre deg for at de ikke spirere! Her hos meg selvsår de seg i hytt og hav. Popper og i tide og utide.. Men fine er de jo :)

Pilgrim sa...

Så vackra och tacksamma. Mina mår så mycket bättre på sin nya plats.
Ha det bäst!
Kram Hélena

MarJE sa...

Kjempefin plante....og dei er så kjekke med at blomstrane står så lenge på.
Det vert nok mange nye plantar hos deg av frøda :)
Ha fine haustdagar.

Villrose sa...

Klart du må skrive om og vise denne sorten flere ganger :-) Skikkelig flott farge! Har tre farger selv, men denne var ekstra mørk og lekker. Som andre nevner er de flittige til å selvså.