onsdag 23 maj 2018

Nya Klematisar


Under vintern har vi tyvärr förlorat två av våra totalt fjorton Klematisar. Vad gör man då? Jo man köper givetvis två nya samt några till för säkerhets skull :-)

Igår kom leveransen från Klematisbutiken, fem fina plantor. Detta är tredje gången vi beställer från Klematisbutiken och vi har varit nöjd med alla våra leveranser.


Denna gången köpte vi:

Alpina
Miss Bateman
Södertälje E
Warszawska Nike
White Swan

Dagen till ära började den första av våra tolv befintliga Klematisar blomma. Detta är 'Wada's Primrose' som tillhör den tidiga storblommiga gruppen av Klematis. Igår var det bara knoppar, idag är det plötsligt fem stora fina blommor istället. Det finns dessutom gott om knoppar kvar.


På håll ser det ut som "bara" en stor vit blomma, tittar man nära så ser man vackra detaljer i blomman.


'Wada's Primrose' har vi planterat mot bambustaketet vid tomtgränsen där den får sol från förmiddagen tills solen går ner. 


Ytterligare en Klematis finns vid detta staketet och flera av de nya kommer få bo här också. Men mer om det senare när det är klart :-)

11 kommentarer:

Marit sa...

Så kjekt med en sånn butikk. Vi har det her også som heter ROM hagemiljø og de holder til utenfor Tønsberg. De har jeg kjøpt av i mange år, og de har alltid flotte planter. Lekker den 'Wada's Primrose'. Den var veldig fin!
En alpeklematis sprang ut som den første her i dag. 'Tage Lundell' heter den :)
Ha en fin kveld, Nora!

Inger sa...

Wada's Primrose' är en av mina favoriter. Avvakta och se om de två som inte visat sig kommer upp, de vill ha mycket vatten på försommaren. Jag brukar säga att jag vattnar fram dem. De kan vila under åtminstone ett år i marken.
Kram

Inger sa...

Enligt uppgift kan klematis vila under jord i flera år och komma upp senare. Alltså bäst att inte gräva upp.

Nora sa...

Tack för tipset, Inger! Då ska jag låta bli att plantera nya just på de platserna och istället avvakta.
Kram Nora

fruens flora sa...


Hei.
Ikke spa opp clematisene. Flere av de jeg har hadde jeg glemt helt vekk. Etter noen år begynte de å spire. Skjønn det den som kan.Wada's primrose var lekker. fin kveld til deg.
Hanne-Lise.

Karsten F sa...

Hei Nora

Super med "Klematisbutiken" de virker til at vide hvad de har med at gøre, og gør det eneste rigtige: Bliver store og billige - eller som her: Specialiserer sig totalt og leverer kvalitet.

Tillykke med købene!

Villrose sa...

Synd med dem som blir borte. Ja, det er akkurat hva vi gjør (hi-hi)!
Vakker den som blomstrer.

hagen vår sa...


Hei Nora!

Det er så morsomt å få til klematis som vokser oppover og oppover med mange blomster. Og kunne velge de vakreste.
Har opplevd at en klematis var borte i hvert fall tre år, og så dukka den opp. Tror det var en 'Jackmanii' (riktig skrevet?)
God kveld! Klem Anne

Merja sa...

Så vacker! Klematis hör till en av alla favorit växter. Klematisbutiken har jag inte varit in på ...det måste jag ta en titt i:)
White Swan och Alpina är fantastiska. Blommar för fullt här hos mig nu.
Trevlig helg!


Maribel sa...

Hej Nora!
Klematis är så fina, är överlycklig när de övervintrat, inte alltid det lyckas. Köpte små plantor förra året och de verkar ha överlevt. Blev en ny i år som heter Country Rose, den blommade vid plantering och är riktigt fin. Min Summer snow vet jag inte om den lever eller inte, ser väldigt torr ut, men upptäckte lite grönt längst ned, så kanske det är liv i den. Skall göra ett besök på Klematisbutiken.
Ha en trevlig helg /Marika

Hageidyll i Sonvika sa...

Hei Nora.
Jeg sliter litt med å få lagt inn kommentar på bloggen din. Tror kanskje det er min pc. og da får jeg nok be i den yngre garde om hjelp.
Alltid kjekt og ha en grunn til noen ny-innkjøp:-)"Wada`s`Primrose var bare en hvit skjønnhet.
Regner med at du fortsatt trimmer:-)
Ha en fin helg/Eirin