lördag 26 maj 2018

Trädgårdsrunda del 1


Följ med på en runda i vår trädgård, en lördag morgon i maj vid 6-tiden.

Vi har flera ingångar till trädgården, en av dem är genom grinden vid övre parkeringen där man möts av den gul/gröna rabatten mellan parkeringen och växthuset.


Den japanska lönnen Acer palmatum 'Dissectum Viridis' har med åren blivit riktigt fin, och passar bra tillsammans med det gulgröna Hakonegräset


Strax kommer vi till nästa grind där det står en klätterros i hörnet. Den ser riktigt välmående ut i år, men så har den också fått rejält med vatten.


På andra sidan av grinden står en av våra stora Doftschersminer i sällskap med diverse Hostor.


Väljer man den andra grinden in från övre parkeringen kommer man istället in till trädgården via en trappa. Till vänster vår enda magnolia 'Aashild Kalleberg' och bakom den det stora partiet med Parkrhododendron som har funnits i trädgården i decennier.


Till höger när man kommer ner från trappan ligger övre dammen och växthuset jag visade på första bilden (nu sett från andra hållet)


Oavsett vilken av dessa två ingångar man väljer går man vidare ner längs en brant gång till nästa nivå där vi har upphöjda rabatter med Rosor, Nävör, Klematis och Kaprifol.Rosorna har fått vara ifred för rådjuren i ett par månader nu och ser riktigt fina ut. Snart är väggen bakom dem täckt med Klematis.


Nu finns återigen flera valmöjligheter av väg vidare. men oavsett passerar man trädgårdens "gräsmatta". En liten passage på tre-fyra kvadratmeter är alltså all gräsmatta som finns i vår trädgård på 2000 kvm. Gräsmatta är med andra ord inte vårt största intresseområde :-)


Går man rakt fram över gräsmattan går man förbi denna rabatten vid förrådet. Två Hortensior i sällskap med grönt Hakonegräs (som inte har hunnit växa till sig ännu)


Väljer man andra vägen fortsätter man nerför en liten trappa med rabatter på båda sidor.

Till vänster en rabatt med en Katsura i mitten med ganska stora Perenner runtom. 


På andra sidan en rabatt som domineras av Hostor


Rakt fram trekantrabatten med barrväxter


Fortsätter man ner åt höger passerar man dessa halvtomma planteringar som väntar på flera träd och buskar


Sedan av ett par våtbäddar


Och nedanför dem våra komposter som just nu är belamrade med diverse byggmaterial för kommande staket. Under stora säcken döljs kompostkvarnen.


I denna delen av trädgården finns även "barnkammaren" där vi förvarar delade plantor, plantor som måste flyttas och inköp som inte än har planterats.


Sedan en rabatt med en Skenkamelia i mitten och Pieris och azaleor runt om. 


På andra sidan gången flera våtbäddar med surjordsväxter.


Vidare uppför backen ligger vårt stumpery till höger.Orkade du hänga med ända hit? Detta var ena halvan (knappt) av trädgården, den skuggigare delen. Fortsättning följer i nästa inlägg.

9 kommentarer:

Marit sa...

Hei Nora!

Utrolig mye dere har fått plass til. Spennende å se hvor mange flotte planter dere har. Gress er det bare masse jobb med ;)
Gleder meg til del 2 :)
Klem, Marit

Gunilla Teckenberg sa...

Hej Nora!

Tack för visningen, det syns att trädgården inte längre är så ny med allt som börjar bli uppvuxet. Ni har gjort ett jättearbete som många nog inte ens hade övervägt att ta itu med. Er tomt är så speciell, mycket vacker men krävande att iordningställa för att det skall bli en plats att plantera på och växa i. Med en sådan miljö kan ni nog känna er ganska unika i trädgårdssammanhang, menat som en stor komplimang!


Kram!

Karsten F sa...

Hei Nora

Ja, man bliver imponeret over dette gennemførte anlæg!
og så mange forskellige miljøtyper du har klaret at få med

Glæder mig til fortsættelsen:)

Ha en dejlig søndag

Inger sa...

Vilken mångfald av växter i din trädgård. Inget latmansgöra att jobba i denna trädgård, tur att du är ung. Tack för visningen, ser fram emot nästa.
Kram

Hageidyll i Sonvika sa...

Takk for en fin rundtur i hagen ! Dere er flinke til å få det til, og utvide med nye bed og nye planter. Tror vi må ha noen flere clematis:-)
Blir gjerne med på samme runden om noen uker.
Ha en fin søndag/Eirin

Malin sa...

Hittade in hit och fick genast hänga med på en intressant runda i din trädgård.
Man ser att det är mycket jobb lagt ner på den, fint med alla inslag av spaljeér, trädäck
runt växterna osv.
Ha det fint!

Maribel sa...

Hej Nora!
Tack för visningen, av en spännande trädgård. Förstår att det inte varit lätt att få till allt, med nivåskillnader, och stora stenar. Resultatet är fint och ser gärna fortsättningen.
Ha det fint /Marika

hagen vår sa...

Hei Nora!
Det er så fantastisk å se hva dere har fått til. Det skulle vært spennende å se hagen deres.
Klem anne

Daniel Lindholm sa...

Härligt! Fina miljöer och spännande växter.