fredag 24 april 2015

Även en blind höna....


....kan hitta ett korn sägs det och just nu är jag benägen att tro på det.

Att planera rabatter är inte min starka sida. Jag har försökt göra ritningar men då har det blivit allt annat än bra. Mitt sätt att jobba blir istället att köpa växter jag gillar och som kan tänkas trivas i vår trädgård. Ibland får någon växt flyttas, men det är inte hela världen. Jag provar och felar och till sist brukar jag lyckas hyfsat.

Men nu har jag alltså lyckats bra med en "planerad plantering". När jag grävde ner alla hundratals lökar i höstas planterade jag nämligen krokus och låga påskliljor i samma rabatt. Tanken var att påskliljorna skulle dölja de vissnande krokusarna när dessa hade blommat över. Det lyckades faktiskt över all förväntan. Rabatten som för bara ett par veckor sedan såg ut så här........ser nu ut så här


Påskliljorna döljer så gott som alla resterna av krokusarna.Påskliljorna här är en låg sort, kanske 15 cm höga. Det var ett medvetet val. Jag ville nämligen inte att krokusarna skulle skymmas av påskliljorna som var på väg upp.


Nu är tanken att blasten efter påskliljorna och krokusarna så småningom ska döljas av Hostorna och gräsen som så vitt har börjat spira. Om några veckor får jag svaret om jag lyckades fullt ut med min planering eller ej, men så här långt är jag mer än nöjd :-)

6 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Nähä du...någon blind höna har du aldrig varit så försök inte och nu har du också presenterat ett bildbevis på motsatsen.

Att rita och planera har heller aldrig fungerat för mig, får ingen inspiration av ett vitt papper. Men vi får alla hitta det recept som fungerar för oss och du har nog hittat din väg.

Kram!

Tant Otteskrufv sa...

Bra tänkt! Jag tror jag ska apa efter. Planering är INTE min starka sida :) Glad vårhelg!

Carita och Bertel sa...

Det blev ju jättefint, hoppas resten blir lika fint, då har du lyckats bra.
Jag har börjat skissa lite när jag påbörjar nya projekt. Innehåller det vatten o sten får Bertel göra jobbet men växterna tar jag hand om själv och där planerar jag inte så mycket. Jag köper mest vad som faller mig i smaken fortfarande och sen försöker jag hitta en plats.
Ha det fint. Carita

Maribel sa...

Det lyckades du med, riktigt bra. Fint blev det med en härlig blomning. Mina Påskliljor har inte slagit ut än, det är bara i krukorna de blommat än så länge.
Ha en skön söndag! Marika

Unknown sa...

Hosta och två generationer lökväxter är ju genialt! Jag har bar mark där hostorna ska komma i nästa vecka, det gör de alltid vid månadsskiftet, april-maj. Så jag kommer att satsa på tidiga lökväxter i höst. Det enda problem jag kan se är när hostorna ska delas, men man får ta en tårtbit och låta moderplantan ligga kvar, helt enkelt.
Jag jobbar också som du, känner in istället för rita. Kan inte rita, är inte intresserad av att rita, jag vill inte rita. Kan däremot sitta och titta på ett ställe i timmar och visualisera framtiden, det är lyckliga stunder det!
Jo, lönnen du undrar över i min alunrotrabatt är en Acer shirasawanum 'Aureum', hoppas jag stavar rätt nu. Ska man bara ha en japansk lönn, ska man ha den. Känslig för kalla vintrar som ung, men acklimatiserar sig som vuxen. Jag har tagit död på två, men det var höstplanteringar och rejält kalla vintrar på det. Jag visste inte bättre. Den växer långsamt, men har alla egenskaper man kan önska sig. Jag känner några exemplar som är drygt 30 år, så de är långlivade för att vara japanska lönnar. Den vill gärna ha en överhängare, ett större träd i närheten. Bladen bränns i full sol.
Ha en bra söndag
Kram
Marta

Rost och rädisor sa...

Det är lite knep och knåp med att få fin växtföljd och dölja fula blad men väl värt besväret. Kommer säkert att bli snyggt när hostorna tar över också.
Allt gott
Anette