torsdag 16 april 2015

Skattjakt


I lördags gav sig hela familjen ut i trädgården på skattjakt. Och visst hittade vi skatten - titta bara:Massor av goda Jordärtskockor! Några enstaka var maskätna, resten var hur fina som helst.

Detta var premiär för Jordärtskockor för vår del. Jag köpte 5 st på en växtmarknad i juni förra året och vi lät dem ligga kvar i jorden över vintern. Hur lätt som helst att odla, bara ner med dem i jorden och sen kan man skörda antigen på hösten eller tidigt på våren. En bonus är dessutom de vackra blommorna som påminner mycket om släktingen Solrosen.


Plantorna blir ca 2 meter höga och får som synes massor av gula blommor. Stjälkarna är stadiga och vi behövde inte binda upp våra.

Några av skockorna vi skördade åkte tillbaka i jorden, några åt vi upp redan i lördags och ändå har vi massor kvar till kommande middagar:-)8 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Fin skörd och blommorna bonus. Mina brukar inte gå i blom men bildar grön vägg och vindskydd till övriga grönsaker. Kan få riktigt sug efter jordärtskockor. Har du provat att göra chips...
Allt gott
Anette

Marit sa...

Så flott da! Det har jeg aldri prøvd meg på :)
Blomstene er jo en ren bonus forstår jeg, men det er jo fint når det er to ting som er bra på en plante :)

Klem, Marit

Karin - Mina Rum sa...

Wow, det är vad jag kallar skatt! Har man utrymme för de stora plantorna är det ju verkligen värt det lilla besvär det verkar innebära att odla dem. Det kan nog tänkas att jag ger mig på att odla dessa framöver också.

Kram!

Tittis trädgård sa...

Härligt, jordärtskockor som är så gott. Blomman är ju också så fin. Härligt att man kan förena nytta med nöje./ Kram Titti

Hageidyll i Sonvika sa...

Jordskokk har vi aldri prøvd, og ser at det gir dobbel glede.:-))
Lærer litt hver dag.
Blomsten var nydelig !!
Fortsett å nyte:-9

Carita och Bertel sa...

Vi hade jordärtskockor för många år sedan när vi fortfarande odlade ätbart. Det blev hur mycket som helst till slut för den spred sig och blev större och större. Vi tog faktiskt bort den när vi hade ätit nog av skockorna. Numera köper jag några ibland och bakar dom i ugnen.
Ha en fin helg. Carita

Anjas Hill sa...

Hej Nora! Det räckte alltså med fem knölar i jorden för att få denna skörd?
Det måste jag prova. Tror du att jag kan köpa i mataffären ekologiska och stoppa i jordenP När är den bästa tiden för det?
WOW! "Me like!" ;-)!

Ha det gott! /Anja

an angel at my table sa...

Wow jag måste testa dessa i år! Jag går och grunnar vart jag ska peta ner dom! Blommorna är verkligen en bonus!!! Men jag har inte sett dom ute i handeln?? Allt gott Mari