torsdag 30 april 2015

En solig Valborg....


....har vi haft idag.  Vad kan väl illustrera det bättre än Gemsroten, Doronicum orientale som lyser som solar i rabatterna just nu.


Jag älskar mina Doronicum! Dels för att de är vackra, dels för att de kommer igen även om rådjuren betar av dem, dels för att de är bland det första som grönskar i trädgården på våren, dels för att de växer sig stora och fina i lagom takt så man kan dela dem efter några år, dels för att de är fina hela säsongen och dels för att de verkar trivas i alla lägen.


Men mest av allt älskar jag dem för att mina exemplar härstammar från min mamma och styvfars trädgård i Norge. Huset och trädgården är sålt och min styvfar har tyvärr gått bort, men Gemsrötterna finns kvar som minnen efter en plats och en person jag tyckte oerhört mycket om.....och som tur är finns även min mamma kvar och jag hoppas och tror att Gemsrötterna blommar lika fint när hon kommer hit om tre veckor:-)


Trevlig Valborg!

7 kommentarer:

Ranten sa...

En kjemesøt vårstaude! Mine forsvant plutselig =O Må nok få tak i en ny på det lokale hagelaget sitt planteloppemarked! Ha en flott helg!

Susie på Stjärnarve... sa...

Jag har aldrig planterat några vårkragar - dom har kommit hit alldeles oinbjudna! Fast jag gillar dom också.....
TACK för dina fina ord på min blogg!
KRAM
Susie

Mia sa...

Gemsrot, en söt staude. Tycker om dom gula solarna jag också, så är färgen perfekt mot röda tulpaner också.
Vacker sol på Valborg, blev inte mycket av det här i mina trakter.
Ha en fin dag :)

Rost och rädisor sa...

Växter som minner om kära vänner och anhöriga är speciella. Gemroten en blomma att bli glad av.
Allt gott
Anette

Inger sa...

Vilken tacksam växt, och fint att du vet var den kommer ifrån.
Kram

Karin - Mina Rum sa...

Min gemsrot, eller vårkrage som jag kallar den, har inte börjat blomma ännu. Men den står ganska skuggigt. De är verkligen som glada solar när de blommar.
Extra härligt med växter som har en historia.

Kram!

Anonym sa...

Det är en tröst att ha växter som minnen av nära och kära. Både att se, röra och känna doften av växterna och minnas tillbaka och se framåt.
Kram Kristina