söndag 14 april 2013

Årets första projekt

I nästan alla trädgårdar finns det en "fulhörna". Hos oss finns det flera. De minskar visserligen i antal med tiden, men det tar tid att få ordning på en trädgård där naturen har fått "härja fritt" i ett par tiår.

Idag var det äntligen Dagen med stort D! Årets första dag i trädgården då man kunde arbeta med något annat än bara snöskyffel. Fortfarande är det mycket snö på sina ställen, men på andra ställen går det faktiskt att få något gjort. Ett sånt ställe är en av våra fulhörnor och där började vi röja idag.

Detta är egentligen ingen "hörna" - snarare en "fulslänt". Den ligger i en del av trädgården där vi sällan är, men vi ser den från fönstret vid matplatsen. Det är en brant bergsslänt mellan en trappa, en gång och vårt hus. Där växer mossa, ogräs, några små ormbunkar, några Forsythior och en Rosenspirea. Om buskarna är planterade av människor eller fåglar vet jag inte, men jag misstänker att det är naturen som har satt dem där. Fult som attan var det i alla fall, och eftersom detta var nästan den enda platsen i trädgården där det gick att få något gjort idag så fick det bli så.

Så här såg det ut innan

Och så här såg det ut efterVi är inte klara, det återstår fortfarande att riva bort några Forsythia-rötter och grästuvor, men det får vänta tills tjälen har gått. Men skönt känns det hur som helst att ha börjat rensa här, för denna slänten har verkligen inte gjort någon människa glad.

Jag hann även klippa bort en del sly och rensa en liten rabatt idag. Så mycket mer går det inte att göra än, det är fortfarande en hel del snö kvar hos oss.
Snö eller ej - årets första dag i trädgården har varit alldeles underbar! Och fortsätter det töa i den takten det har gjort senaste veckan så lär det inte dröja länge innan trädgården är snöfri:-)

6 kommentarer:

Pilgrim sa...

Länge leve våren :-) Vad snyggt det blev när ni fick bort buskarna. Ska bli spännande att se vad ni hittar på istället.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Marit Sønstebø sa...

Herlig å se bar mark hos deg igjen! Jeg synes dere har fått gjort veldig mye i dag :-)
Håper at snøen smelter i løpet av uken hos deg og meg ;-)
Ha en fin ny uke!
Klem!

Bettina Bäck sa...

Vad ska du sätta i slänten? Eller ska den få vara som den är? Skönt att få greja med något i trädgården. :-)

Gunilla Teckenberg sa...

Detdär utrymmet är ju jättefint att göra något spännande av - lycka till med arbetet!

Och vet du vad? I går när jag gick och städade i en rabatt dök plötsligt en namnskylt upp - Cortusa mathioli stod det på skylten. Tur att jag märker upp växterna när minnet sviker ibland. Denhär har jag noterat som vinröd.

Margrethe sa...

Jeg kan merke din vårglede over hagearbeidet gjennom hele ditt innlegg. Så herlig når vinteren slipper taket, og lar oss komme til med våre prosjekt :-). Lykke til videre, og måtte bare snøen smelte fort hos deg.

Mia sa...

Oh, så härligt, jag kan riktigt förnäma känslan där du står och ryker ogräs, underbara arbeten. Så blir det ju så fint också. Det är kanske den enda fördelen med att snön släpper fram en bit om gången, där det är bart blir det ordentligt rengjort :)