tisdag 30 april 2013

"Tack för maten....


....den var god. Hälften spydde, resten dog". Så sa vi ibland på skoj när vi var små.

Det är inte utan att jag har tänkt den tanken de senaste dagarna. Kanske inte om döden, men åtminstone om magproblem och någon som gärna kan få lite ont i magen som "straff". Vi har nämligen återigen haft oinbjudna gäster i trädgården, och de har festat till ordentligt. På menyn stod

Gräslök


Krokus


Dagliljor


Tulpaner


Julrosor


Jag blir så ledsen och förbannad när detta inträffar. Och det gör det ju med jämna mellanrum. Jag antar att det är "priset man får betala" när man bor på landet med skogen som granne. Vi har ett högt staket runt tomten och får inte besök lika ofta som våra grannar, men det räcker ju med ett hungrigt rådjur för att skadorna skall bli omfattande. 

Varför skyddar jag inte mina plantor bättre och varför i all världen planterar jag tulpaner när vi har så mycket rådjur kanske någon undrar nu. Den första frågan har jag inget svar på och den gör mig minst lika förbannad som skadegörelsen. Givetvis borde jag skydda plantorna bättre - det finns inga ursäkter för att jag inte har gjort det! Vad gäller tulpanerna så vann jag dem i en tävling i höstas och vinner man en massa fina tulpaner så är det klart de skall i jorden eller hur? Och jag trodde faktiskt inte att rådjuren tog små spiror på 3-4 cm, men nu vet jag bättre:-(  


8 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Åh nej!! Så tråkigt, lider med dig. Man blir så arg!!
Man tycker ju att det borde räcka med ett staket runt tomten, inte lätt att skydda alla plantor.
Stor kram till dig och hoppas inte odjuren kommer tillbaka.

Pilgrim sa...

Ni borde investera i rådjursnät som smälter in med naturen. Det är ju så galet tråkigt att hålla på med trädgård för att sen få allt förstört. Även om det inte sker ofta så blir ju massakern så förödande. Hade vi inte skaffat höga staket hade nog mitt trädgårdsintresse inte varit lika stort för det var tröstlöst att hålla på när det blev förstört med jämna mellanrum.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Veronica sa...

Näe...Inte nu igen? Jag kan faktiskt rekommendera en Rådjursskrämma som verkar funka.... Jag har en som ger ifrån sig pip som de inte tycker om..... På ena sidan av huset och de är faktiskt inte där... Men de kostar runt 1000 kr och jag skulle nog behöva ha en vid varje husvägg för att ha tulpanerna ifred!

Trots allt...ha en härlig 1:a maj :)

gunsan sa...

Rådjur är inte roligt att ha runt trädgården.Vi har samma problem här och jag blir som du så arg när jag ser vad dom käkat upp.Ska nog satsa på ett nätt runt trädgården så jag slipper hålla på med nät runt varje växt jag är rädd om.
Kram

Marit Sønstebø sa...

Huff, dette var triste bilder! Ja, forbanna er bare fornavnet på hva jeg hadde vært hvis det var min hage. Det er jo så ergelig når en har ventet et helt år på å få sett de blomstene.
Stor trøsteklem!

Hagetjelden sa...

Huff så trist!

Mia sa...

Stackars dig..

MarJE sa...

Ja, dette er skikkelig irriterandes. Rett og slett til å bli forb.......av.
Eg har ei utfordring til deg på bloggen min :)
Klem frå MarJE.