fredag 10 januari 2014

Asplenium scolopendrium 'Angustatum'


En fördel med den gröna och milda vintern är att man kan njuta av sina städsegröna växter. En ny favorit i min trädgård är Hjorttunga, Asplenium scolopendrium 'Angustatum' .


Hjorttungan blir ca 30 cm hög och trivs i ett svalt och skuggigt läge. I naturen växer den ofta i kalkhaltig jord, men det verkar inte vara något krav. Hos mig växer den i en rabatt med lerhaltig jord.

Jag köpte min Hjorttunga hos Torvan Trädgård i somras och det är nog en av årets bästa köp. Den står i en skuggig rabatt under ett äppelträd och bakom en häck av Rosenspirea och är jättefin tillsammans med Heuchera 'Lime Rickey' (också köpt på Torvan) och Carex morrowii 'Ice Dance'.


9 kommentarer:

Tittis trädgård sa...

Så fin den är:) Ser att du har "Ice Dance", funderar på att skaffa den i sommar. Blev ju så förtjust i Ampellilje-rabatten på Madeira, och det här Carex-gräset liknar ju verkligen Ampelliljan, så man kunde kanske få samma effekt. Vi får se hur det blir. Ha en skön helg!/ Kram Titti

Charlotta sa...

Det är lustigt, jag kommer på mig gång på gång att känna tacksamhet för att vi har en grön och regnig vinter... Förstår inte, jag har gillat de vita vintrarna vi har haft, men kanske djupt inom mig är längtan efter grönt så väldigt stark. ;) Din rabatt är underbar att se, den njuter man av även på vintern. (De få timmarna man kan se den mitt på dan..^^)
Kram
/Charlotta

lavendia sa...

Fin växt, som jag aldrig hört namnet på. Det finns mycket att lära.

Margrethe sa...

Nå har jeg lest og sett litt i din blogg, og jeg må innrømme at det er noen som har større utfordringer enn meg etter vannboringen :-). Du har dessuten en stor og spennende hage, og jeg fristes til å følge med deg videre og se hvordan du løser oppgavene.
Ha en god helg :-)

Susie på Stjärnarve sa...

Den där hjorttungan skulle jag kunna täka mig på yttertomten - på den sidan som vetter mot kohagen bakom. Där är det lite skuggigt. Men rabatter lär det dröja med innan jag gör några nya.....man har ju lite annat att pyssla med i år!
Vi, alltså några Trädgårdsentusiaster + min gubbe, ska till Boel på B´Ströös och handla massor. Vi har varit där en gång tidigare + att jag och min gubbe var där förra våren och fick med oss massor hem. HÄR finns inte alls det utbudet av "lite roligare" arter och varianter!
TREVLIG HELG
Susie

hagen vår sa...

Hei! Hjortetunge har vi også, men den står ikke i en så fin samplanting som din. Det skal jeg forsøke å gjøre noe med.
God helg! Anne

Marit Helene Gåsland sa...

Hei Nora.
Så fin den er, lyser opp nå i bedet nå med så fin grønn farge.

Det har blitt litt vinter her nå men det har vært mildt og regn helt frem til nå, ganske rar vinter.

God søndag fra Marit.

Törnrosa sa...

Hjorttungor är så vackra men överlever sällan hos mig. Vet inte varför. Har några andra vintergröna ormbunkar, men mycket vill ha mer...
Kram från Törnrosa

Berit sa...

Hjorttungan är fin,men hos mig måste den få en ny plats för att bli finare...efter ha set dina fina.
Ha en underbar dag!!