onsdag 22 januari 2014

Inte mindre än tolv nya träd och buskar....


....har jag beställt för leverans i maj. Det känns faktiskt riktigt bra att ha bestämt sig och skickat in beställningen redan nu. Eftersom vi har tagit bort så många träd och buskar på tomten (några frivilligt och andra högst motvilligt) skall det bli skönt att få plantera sånt som ger lite struktur i trädgården igen.

Det fanns jättemycket fint att välja på och jag hade lätt kunnat beställa mycket mer, men jag satte som krav till mig själv att jag skall veta vart träden och buskarna skall planteras innan jag beställer eller köper något. Perenner kan jag köpa på impuls - de hittar man alltid en plats för, men träd och buskar kräver en lite mer noggrann planering tycker jag. Det medförde bland annat att Skenkamelian, Stewartia pseudocamelia, som jag bara måste ha fick stå över denna beställningen. Just nu kan jag inte se att jag har någon plats klar för en Skenkamelia i maj. Men nästa år kanske:-)

Den här gången beställde jag följande

Acer griseum (Kopparlönn)
Callicarpa bodinieri 'Profusion' (Glasbärsbuske)
Clethra alnifolia 'Hummingbird' (Konvaljbuske)
Cornus alba 'Aurea' (Gulbladig Kornell)
Enkianthus campanulatus 'Albiflorus' (Klockbuske)
Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula' (Hängblodbok)
Frangula alnus 'Fine line' (Pelarformad Brakved)
Ginkgo biloba 'Variegata' (Variegerad Ginkgo)
Juniperus communis 'Arnold' (Pelarformad En)
Juniperus communis 'Horstmann' (Slöj-En)
Maackia amurensis
Pinus mugo 'Varella' (Kuddformad Bergtall)

Dessutom har jag sedan förra sommaren en Skruvpil och en Katsura som jag köpte av en trädgårdskompis. Jag har också en Fothergilla major (Häxal) som jag köpte på rea i höstas samt några Liguster (sticklingar från egna buskar) och några sticklingar av Kolkwitzia amabilis (Paradisbuske) som jag har tagit i min mors trädgård. Så till våren skall här planteras träd och buskar så det står härliga till - jag längtar redan:-)

Några bilder av nyinköpen har jag inte att bjuda på, istället visar jag ett litet träd som vi har precis vid vår ingång och som jag gillar jättemycket! Det är ett Olvon (troligtvis Parkolvon ,Viburnum lantana) och det är ett träd som er vackert precis hela året. Det är litet, 1,5-2 meter skulle jag tro, och står i en brant sllänt med ett tunt jordlager. Här är det torrt, men även det mest skyddade läget på tomten.

Så här ser knopparna ut på vårvintern


Trädet har en vacker form

Blomningen i maj

 Efter blomningen


Parkolvonet får ljuvliga höstfärger och även röda, giftiga bär som svartnar så småningom (men det har jag tydligen missat att fotografera). Bären är omtyckta av fåglar.Enligt de uppgifter jag hittar är Parkolvonet härdigt i nästan hela Sverige. Ett litet träd jag helt klart vill rekommendera!

7 kommentarer:

Karin - Mina Rum sa...

Det låter verkligen spännande med din stora beställning. Jag är ju också inne på att köpa just träd och buskar. Har ingen erfarenhet av att köpa så stora växter på nätet. Har du gjort det tidigare? Varifrån, i så fall?

Kram, Karin

Tittis trädgård sa...

Så mycket spännande du beställt! Det är klokt att börja med träd och buskar, som ju tar tid på sig. De är ju så viktiga för strukturen i trädgården. Och så härligt med skuggan de ger. Det blir spännande att följa dig i sommar. Ha det så gott/ Kram Titti

lavendia sa...

Vad mycket roliga träd. Det kommer verkligen bli en praktpark hos dig.

Marit sa...

Så mye flott du har bestilt! Trær og busker kan en ikke få for mye av ;-)
Takk for tips om Viburnum. Kanskje den kan klare seg her...

Klem!

Fagertunhagen sa...

Så morsomt det må være å ha en så innholdsrik forsending i vente til våren. Kjempelurt å plante trær og busker med en gang . De trenger liksom noen år på seg før de begynner å vokse seg til. Så fin din Parkolvon er. Det virker som det kan være en fin busk for min hage også :)

Martin sa...

Variegert Ginkgo fikk jeg veldig lyst på nå ! Takk for tipset :-)

Kristinas oas sa...

Vilken spännande beställning, verkligen något att gå och se fram emot. Har en kopparlönn och den är på topp fem i vår trädgård av de träd jag är mest nöjd med. Växer långsamt, men är så fin, inte minst vintertid när man ser barken som bäst.
Kram Kristina