onsdag 1 januari 2014

Om diller och konsten att behärska sig


Det finns vissa ord i norska språket som saknar motsvarighet i det svenska (och vice versa). Ett riktigt bra norskt ord som är användbart när det gäller trädgård och trädgårdsintresse är ordet "dille".  Säger man till en norsk trädgårdsintresserad person att man har en eller flera diller så kommer han/hon garanterat le och säga att "det har jag också". Vad är då "att ha en dille"? Och hur översätter man ordet dille? Jag har fortfarande inte kommit på något svenskt ord som passar riktigt, men att ha en dille betyder att man är jätteintresserad av något specifikt och ofta samlar man också på det.

I somras fick jag en ny dille - nämligen "Irisdillen". Från att ha tyckt att Iris är fina och att man kanske borde ha några stycken i trädgården så kan jag nu inte få nog av Iris och tycker att man borde nog ha några hundra i trädgården:-)
Sommaren 2012 hade jag bara två sorters Iris och sommaren 2013 tillkom 12 sorter till. Och när jag här om dagen skulle beställa växter från Spezialplant för första gången så gick det inte bättre än att jag beställde 13 av de 14 sorterna han hade.( Anledningen till att jag inte beställde alla 14 var att jag råkade ha den sista sorten redan, Iris chrysographes 'Black Form' som visas på bilderna nedan)För att lära mig mer om Iris har jag gått med i HIH-gruppen (HIH står för Hosta-Iris-Hemerocallis) som är en grupp inom Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Risken med att gå med där är ju uppenbar -  det kommer väcka stort ha-begär, men så är det när man på allvar har drabbats av en dille.
Eftersom nästan alla mina Irisar är nya är det bara de två "gamla" sorterna som har blommat än så länge så jag har inte så många bilder att visa. Men om allt går som jag hoppas kommer det till att bli flera blogginlägg i 2014 med blommande Iris i!

Och ifall någon mer än jag har "Irisdille" så kommer sorterna här:

Köpta sommaren och hösten 2013:

Iris winogradowii
Iris reticulata 'Halkis'
Iris 'Cherry Garden'
Iris 'Gingerbread Man'
Iris germanica 'Ambassadeur'
Iris germanica 'Hemstiched'
Iris germanica 'Immortality'
Iris germanica 'Nel Jape'
Iris germanica 'Salonique'
Iris germanica 'Superstition'
Iris germanica 'Victoria Falls'
Iris pumila 'Blue Denim'

Beställda från Spezialplant:

Iris flavissima
Iris imbricata
Iris loczyi
Iris lutescens
Iris pumila hybr. 'Green Spot'
Iris pumila hybr. 'Boo'
Iris pumila hybr. 'Red Heart'
Iris pumila hybr. 'Volts'
Iris pumila hybr. 'Yoyo'
Iris reichenbachii
Iris sintenisii
Iris suaveolens rubromarginata
Iris variegata

Den blå sorten som jag visar bilder på fanns redan i trädgården när vi flyttade hit och något namn på den har jag tyvärr inte.

17 kommentarer:

Marit Sønstebø sa...

Godt nytt år, Nora!
Jeg kan tenke meg det må være vanskelig å oversette "dille", ja :)
Men svenskene forstår nok din gode forklaring! Det er så moro at du har fått irisdilla! Det er den aller første planten jeg fikk dilla på, og den holder seg like godt. Jeg får aldri nok iris!
Takk for alle dine hyggelige kommentarer, de er alltid like koselig lese for meg :)

Klem!

Marina sa...

Här i Skåne säger vi också dille. Jag har dille på ... Man kan ha dille på aklejor, ostbågar, kiwi, en artist eller vad som.
Spännande med språk!

Ha ett bra nytt år!

Susie på Stjärnarve sa...

Likaså i Stockholm där jag kommer från, där säger man också att man har dille på allt man är tokig i! Men det är ett slangspråk (förmodligen lånat från norska) så jag tror inte att alla i Sverige vet vad det är. Men dille på trädgård och en massa olika växter, det har man ju...och precis som dig så har jag naturligtvis dille på Iris!
GOTT NYTT ÅR
Susie

Pilgrim sa...

Iris är ju bara en sån underbar växt att få dille på. Älskar den och måste också ha fler. Jag tycker dessutom mycket om bladen som ger en annan form och struktur i rabatten.
Kram Hélena

Tittis trädgård sa...

Här är en till som gillar Iris! Skulle gärna ha fler om jag hade plats, men "dille" har jag bara på Hostor och Dagliljor än så länge! Men vet...

Maribel sa...

Gott Nytt År!
Marika

Gerd Ellen Ottersen sa...

Haha, høres definitivt ut som du har fått Irisdilla :)
Så spennende det skal bli å se alle irisene dine til sommeren.
Riktig godt nytt irisår :D

Ranten sa...

Alle tegn til at en ny dille er kommet, sansynligvis for å bli, er tilstede :-) Det er bare å gratulere :-) og hva kan jeg si? En dille kommer skjeldent alene?! Jeg gleder meg til å se bilder av herlighetene! Selv har jeg forelsket meg helt i våriris, Iris reticulata, som byr på de lekreste blomster på en ellers blomstertom årstid :-) Her er de alt på vei opp av bakken og skaper store forventninger! Jeg ønsker deg et strålende flott nytt år! Vi sees i 2014!

Marta Ronyai sa...

Grattis till ditt dille! Dille måste man ha och irisar är oemotståndliga. Vi som läser din blogg ligger väl också i farozonen då.
Kram
Marta

hagen vår sa...

Hei! Jeg ser på meg selv om at jeg ikke har noen diller, men det er nesten på grensa til selvbedrageri. Iris er en av dem og tenker jeg etter, har jeg ganske mange flere. Himmelblå iris er noe av det vakreste. Skjønner veldig godt at du bestiller nesten rubbel og bit. Snart er dit min tur å gå løs på bestillingslister. Vakre bilder. Ha det godt! Anne

Jennie Bergius sa...

Åh så underbart vackra irisar! Det är en av mina favoritblommor :)

God fortsättning på det nya året! <3 Jennie

Mia sa...

Irisdille har jag tidigare bara sett hos Marit, nu är ni i varje fall minst två. Se en stor rabatt med bara olika Iris är praktfullt så jag kan tänka mig hur det ser ut hos dig om en stund.
God fortsättning på det nya året :)

lavendia sa...

Att ha dille på något säger vi väl i Sverige också. Mani på något skulle man väl kunna säga. Att ha dille på iris är väl ett välvalt dille.

Snäckskalsdalen. sa...

Jag bor ju inte så förfärligt långt från norska gränsen och här har vi också dille på saker och ting. Plus att vi har en massa andra norska ord inblandade i språket och det gillar jag! Och att ha dille på iris, det har jag också och vi ska göra lite iris planteringar till våren - det ser jag fram emot!
Agneta kram

Inger sa...

Tror det var vanligare förut att man sa "att ha dille på något". Själv har jag dille på rosor, bland annat. 'Black Form' är ursnygg, skulle gärna få växa i min trädgård.
Ha det bra!

Karin - Mina Rum sa...

Jag kan nog erkänna att jag har dille på pioner även om rosor börjar bli en ny dille-växt. Irisar är otroligt läckra men jag har aldrig riktigt lyckats med dem. Ska gräva om min iris-rabatt i sommar och hoppas att de får ny fart.

God fortsättning.
Kram!

Charlotta Cesar sa...

Härliga dillen! Och iris som är så vackert. Det kommer att bli magnifikt med så många sorter, det är jag säker på:)
Bloggkram,
Charlotta