tisdag 7 januari 2014

Att göra i trädgården 2014 - del 1


Många bloggare delar med sig av sina projekt och planer för 2014. Jag tänkte inte vara sämre - här kommer några av våra projekt för kommande trädgårdssäsong(er). Alla bilder är tagna idag.

Jag börjar högst upp på tomten med ett projekt som jag redan har hållit på med ett tag. Detta berg var tidigare täckt av sly och ogräs. Jag har rensat lite i taget här och nu återstår inte så mycket så detta projektet tror jag nog att jag skall hinna fullfölja i 2014.Lite längre bort på samma berg planterade vi i höstas fyra sorters amerikanska blåbär. Här står de varmt och skyddat och kommer förhoppningsvis ge oss massor med goda blåbär så småningom. När vi planterade i höstas fyllde vi på med trädgårdskompost, torv och rhododendronjord och la duk ovanpå. Återstår att snygga till och lägga något på duken (förmodligen täckbark). Alla tegelstenar på bilden hittade vi i jorden när vi grävde här.


När man står framför blåbärsbuskarna ser det ut så härHär växer syrener som aldrig blommar (förmodligen för att det knappt finns någon jord) och massor med ogräs. Detta skall rensas upp, jord skall fyllas på och så skall det planteras. Förmodligen blir det mest buskar här.

Lite längre ner på tomten har vi en lång slänt. Här växte det tidigare Krypoxbär uppblandat med Hallon, en Fläder, Kerria och massor med ormbunkar. Jag misstänker att allt utom Krypoxbären och Kerrian hade sått sig själv. Med hjälp av grävskopan som grävde för nytt reningsverk i höstas tog vi bort allt och kommer börja om från början i den här slänten. Vi började lite i höstas med att plantera några buskar och prydnadsgräs. Slänten täckte vi med duk och ovanpå det täckbark. Här skall planteras mera nästa år.


Från och med där barken slutar och markduken tar vid är det så brant att vi måste terrassera på något vis. Här funderar vi även på att bygga en trappa. Terrasseringen som används som gång måste rensas och täckas. Här finns det många möjligheter, gräs, sten, grus, flis? Även slänten nedanför terrasseringen måste rensas och snyggas till.


Längst bort finns en liten platå som skall bli sittplats. Här har man fantastisk utsikt över både tomten och Erstaviken


Bortanför "sittplatsen" har vi med grävmaskinens hjälp rensat berget något så när från ogräs och sly. En finrensning behövs göras, och jag vill plantera  i bergets skrevor men inte för mycket. Jag gillar berget som det är och tycker det blir en fin och lugnande kontrastFrågan är bara hur man gör när man planterar i skrevor som dessa. Här står det vatten när det regnar och blir "ökentorrt" när vi har somrar som i år. Skall man lägga sten i botten som dränering, sand ovanpå och plantera sånt som gillar torra växtplatser eller plantera sånt som trivs i dammkanter och heller passa på att fylla på vatten när det är torrt? Här rinner inte vattnet undan, det är som "grytor" i berget. Dock är vissa av dem rätt så djupa så att få plats med tillräckligt med jord för att plantera små buskar t ex borde inte vara något problem.


Detta var ungefär hälften av alla våra projekt. Fortsättning följer i nästa inlägg.

15 kommentarer:

Den lykkelige Hagen sa...

Hei! Litt av noen prosjekter dere har, men det kommer til å bli kjempe fint. Du er heldig som har fjell i dagen. Det gjør hagen ekstra spennende og gir muligheter. Jeg er spent på å se hva dere skal plante i skråningene. Vi har også skråninger som vi ikke har bestemt oss for hvordan vi skal beplante. Det er en utfordring å finne løsninger som både er vakre og praktiske. Lykke til!

Gunborg Uhno sa...

Jag tror att berget kommer bli så fint när ni blir klara.Men mycket jobb blir det.Lycka till.
Gunsan.

Marit Sønstebø sa...

Dette blir spennende å følge! Problemet med gropene i fjellet er at alt som tåler å tørke godt ikke tåler stående fuktighet så godt. Men det er jo bare å prøve seg frem :)
Jeg har også et prosjekt i hodet, men ennså lenge forblir det der. Til våren står det luking først på programmet.
Klem!

hagen vår sa...

Hei! Fy søren som dere har jobba. Det må være deilig å ha kommet så langt. Følelsen man får når man fyller opp med jord og er klar for planting, er ubeskrivelig. Det er spennende å følge med. Ha det så godt! Anne

Vivi sa...

Her var planene klare. Herlig å ha noe å se frem til, og det kommer til å bli så fint.
Blir spennende å følge med på. Klem Vivi

Karin - Mina Rum sa...

Spännande att trädgårdar kan vara så olika. Jag skulle verkligen inte säga nej till en berghäll men här finn bara gräs, gräs, gräs och sandig jord.
Tyvärr vet jag inte vad du ska göra i de djupa skrevorna men olika sorters timjan och fetknopp skulle vara superfint i de grunda.

Ha det bra.
Kram!

Inger sa...

Inga små projekt precis, Anja (Anjas Hill) kanske har en del tips till dig. Apropå Kärleksstigen, den är ju inte min privata utan kommunens. Ligger bakom Åhléns vid Lillfjärden. Om du kommer hit i sommar, visar jag dig gärna!
Kram

Gerd Ellen Ottersen sa...

Det er litt av et prosjekt dere har på gang. Jeg gleder meg til å se resultatet etterhvert.
Berg i dagen er virkelig flott! Heldiggris :)
Jeg tror forresten at jeg ville satset på planter som tåler fuktig jord heller enn tørketålende, om det ikke renner unna i bergsprekkene. Det er vel lettere å vanne enn å hindre regnvannet i å sive ned i gropene?

Marta Ronyai sa...

Hos mig självsår sig daggkåpa och digitalis i bergskevor. Anja har byggt rabatt ovanpå sitt berg, som ser jättenaturlig ut tack vore, ja, hennes finess, vet 17 hur hon bär sig åt, men det är helt makalöst vackert. Det tror jag är det mest hållbara, pga de svårigheter du identifierar, vattensamling kontra torka. Jämnar man ut ytterligheterna blir man i stort sett fri i sitt växtval.

Tittis trädgård sa...

Oj, vilket jobb ni har framför er i sommar! Men det blir nog kanonfint när ni blir klara. Jag tycker att det är så vackert med berghällar, men här finns inte ens tillstymmelsen till en bergknalle tyvärr. Lycka till med ert projekt/ Kram Titti

Veronica sa...

Hur avundsjuk blir jag inte på dig som har berg på tomten?
Vilken lycka :D

Jag säger som de andra... mejla Anja om goda råd. Hon kommer alldeles säkert ge dig tips.

Vad kul det var att se din tomt, vilket läge och vilken utsikt!

Ska bli kul att se hur det gått med projekten i vår när jag kommer och spanar in!!

Kram

Turid sa...

Mange prosjekter så dere blir ikke ledige i 2014 kan jeg tenke meg :) Jeg gleder meg til å følge dokumentasjonen.
Ha ei finfin uke fortsatt.

lavendia sa...

Vilken spännande tomt du har. Men vilket jobb! Svårt med skrevorna, där det ibland är för torrt och ibland för blött. Det måste väl bli det blöta man satsar på och när det är för torrt får man vattna (om man nu vill det).

Snäckskalsdalen. sa...

Bergigt, det gillar jag! Jag bor ju på ett berg, men det får ta sin tid. Hos er ser det väldigt vackert ut, skall bli spännande att se hur det blir!
Agneta kram

Törnrosa sa...

Kan vi byta bara det allra minsta sten-eller bergsparti? Du kan få härlig platt tomtbit med ljuvlig djup lera av mig. Vad sägs?
Kram från Törnrosa