lördag 18 januari 2014

Skär


Skär är veckans färg hos Charlotta. Svenska är inte mitt modersmål och fortfarande efter över 20 år i Sverige finns det vissa ord som jag inte riktigt är "helt hundra" på vad de betyder. Som färgen "skär" till exempel. Att det är en rosa nyans vet jag ju - men vilken? Kall, varm, skrikig, mild, ljus, mörk  eller bara vanlig rosa?

Här kommer några blommor i olika rosa nyanser - åtminstone någon eller några av dem borde vara skära med lite tur:-)

Den här ljuvliga Hortensian växte i min förra trädgård. Den fanns där när vi flyttade in och fick bo kvar när vi flyttade därifrån också. Den är saknad vill jag lova!


Några andra som också fanns i förra trädgården och som definitivt inte är saknade är dessa


Jag vet inte vad det är med Bergenior, men det är en av mycket få perenner som jag inte gillar! Bergeniorna som fann i hundratal är inte saknade med andra ord:-)

En som bor i min nuvarande trädgård är Höstanemonen, Anemone hybrida 'Königin Charlotte'. Underbar på alla sätt och vis!


Att blommorna på äppelträden är vita ser jag ju, men knopparna kanske kan kallas skära?


Jag är ganska säker på att några av mina Stockrosor är skära också - frågan är bara vilka?
Stjärnflockan, Astrantia major 'Roma'. Skär eller kanske gammelrosa?


Spansknäva, Geranium endresii.


Detta var några av alla mina rosa/skära blommor. Titta in hos Charlotta och njut av flera skära skönheter.

13 kommentarer:

Mia sa...

Du, det har jag aldrig tänkt på. Skär/ rosa, är det inte samma sak? Precis som orange och brandgul?.. Tål att tänkas på.
Oansett var det härligt att se dina vackra blommor, saknar färger men är inte helt färdig för vår ännu, vi har ju precis fått vår efterlängtade snö. Men att se tillbaka, drömma lite framåt, är ljuvligt det också:)

Den lykkelige Hagen sa...

Fine blomster i rosanyanser. Jeg likte spesielt godt stokkrosene dine.

Sabelhagens Olivlund sa...

Så vackra bilder! Höstanemonen är en favorit, den trivs dock inte så bra hos mig.
Åh, äppelblom, vilken vårlängtan!
Kram Maria

Marina sa...

Många fina blommor!
Min mormor sa alltid skär istället för rosa. Trots att jag är infödd svensk vet jag inte exakt vilken nyans som menas med skär men ibland säger man ju grisskär och ibland grisrosa så jag tänker att det nog är ungefär grisens färg som menas med skär. Eller???

Kram

Marta Ronyai sa...

Skär visade sig att vara väldigt många olika nyanser, men vi slipper undra framöver, tack vore Charlotta.
Jag vill ta bergenia i mitt försvar lite grand, inte för sin blomma kanske, men för sin vintergrönska och för sin överlevnadsförmåga. Och någon jord behöver den inte, konstigt nog. Det ska ha kommit intressanta hybrider med mindre blad och snyggare blomma, läste jag, men jag har bara en vit variant med avlånga blad, utöver den allra vanligaste, förstås. Engelsmän använder bergenia som kantväxt, men där går kanske gränsen. Det är nog så att bergenia inte är så häftig växt för oss som är trädgårdsintresserade, men den skulle kunna tjänstgöra i många "vanliga" trädgårdar där skötselfrihet uppskattas.
Höstanemonen är ljuvlig. Den har jag gett upp efter 10 års envisa försök.
Kram
Marta

Gunilla Teckenberg sa...

Skär tillhör inte min favoritfärg i trädgården,undviker den mer än gärna.Men å andra sidan planterar jag sällan utifrån blomfärg utan prioriterar andra egenskaper.
Jag skulle heller aldrig köpa ett skärt klädesplagg.

Men äppelblom är vackert trots färgen!

Kram!

Anette sa...

Finns bara ett ord att säga om ditt inlägg : Ljuvligt! När jag tänker på skär så tänker jag "ljusrosa", men jag vet inte egentligen om det är så. Ha en fin vecka. /Anette

lavendia sa...

Jag tycker du har lyckats alldeles ypperligt. Jag kände likadant för Bergenia som du. I vår förra trädgård hade jag kanske hundra. Jag tog inte med en enda för jag tyckte inte om dem. Men det gör jag nu. Bladen ser lätt skräpiga ut, men jag gillar blomman. Den blir liksom så oväntad. Och bladrosetten fyller bra i rabatter.

Marit Sønstebø sa...

Flotte bilder av rosa blomster! Jeg må si at det uttrykket kjenner ikke jeg til heller, men rosa er uansett en flott farge synes jeg :-)
Jeg likte også stokkrosene dine!

Jeg har en hvit bergenia som jeg sliter med å få den til å trives. Den vanlige rosa har jeg ikke, for den er rene ugresset ;-)

Ha en fin søndag.

Klem!

Susie på Stjärnarve sa...

Här är en till som aldrig fattat - eller tänkt på - att det ska vara någon nyansskillnad på skärt och rosa!? Jag tror också att det är precis som med orange och brandgult, alltså helt enkelt en namnvariant på samma färg. Sen är det säkert så att i olika delar av landet prefererar man en beteckning. Jag har en känsla av att på landet tidigare så sa man skärt och i stan sa man rosa.
TREVLIG SÖNDAG
Susie

Charlotta sa...

På min personliga färgskala är skär lite ljusare än rosa som inte är lika stark som cerise. Men enligt svenska akademiens ordbok kommer ordet skär från franska "couleur de chair" alltså köttfärgad. Vad ska man tro...?
I alla fall får man tycka vad man vill om alla har vi nog en egen känsla för vilken färg som är vilken.
En sak är klar och det är att dina blommor är underbara. T.o.m. hjärtbergenian. Jag förstår hur du menar när du inte gillar den som solitär i en rabatt är den ju inte så lyckad... Men på rätt plats är den störtskön. Jag har sett den utanför ett staket hela vägen längs trädgården utmed trottoaren och där är den helt fantastisk.

Tack för att du delar dina skära minnen.
Kram Charlotta

Tittis trädgård sa...

Jag tillhör dem som alltid trott att rosa och skärt är samma sak. Men det spelar nog ingen roll, när blommorna är så fina som de du visar så njuter man av dem, hur som helst! Härlig färg på din Hortensia./ Kram Titti

LINDA sa...

Jag tycker jättemycket om rosa och dina stockrosor är jättefina! Hoppas att några av dem jag sådde i höstas visar sig vara just rosa!

Kram
//Linda