söndag 26 januari 2014

Att älska eller inte älska.........Heuchera


Jag har ett sorts "hat-kärlek-förhållande" till Alunrot, Heuchera. För några år sedan när det kändes som att Heucheran "slog igenom på bred front" fattade jag inte riktigt grejen och det känns fortfarande ibland som att jag inte riktigt har fattat.

Det har inget att göra med att jag inte gillar bladväxter - för det gör jag verkligen! Men det är något med den "matta" färgen som många Heuchera har som gör att jag har svårt att kombinera dem med annat. Kanske är lösningen att göra en rabatt med bara Heuchera som jag har sett att flera andra har gjort - och de rabatterna är som oftast riktigt snygga!

Annars kan man ju fokusera på Heuchera som inte har de där matta färgerna utan som snarare har klara, tydliga färger. Några såna har jag och två av dem är jag riktigt svag för!

Den första är mörka 'Obsidian'. Den är så mörk att den knappt syns mot den mörka jorden.


Ett minus med Heuchera rent allmänt är att de har en tendens att "skruva sig uppåt" och att de inte överlever vintern. Den på bilden ovan klarade nätt och jämnt förra vintern och i somras flyttade jag den till en rabatt med något lättare jord (dvs mindre lera) och nu hoppas jag att den skall trivas bättre där. Nu står två 'Obsidian' på var sin sida om en Strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' och de passar riktigt bra ihop tycker jag.


Den andra favoriten har en helt annan färg. Heuchera 'Lime Rickey' har som namnet antyder en riktigt klar och ljus grön nyans.


Hos mig står de i en skuggig hörna bredvid gräset Carex morrowii 'Ice Dance' och ormbunken Asplenium scolopendium 'Augustatum' och tillsammans lyser de upp den mörka platsen och är ett riktigt blickfång. Bilderna nedan är tagna 21:a december, och växter som kan vara så här fina mitt i vintern har verkligen ett värde tycker jag!Förutom dessa har jag en hel del andra Heuchera också i olika färger, som denna 'Mahogany' till exempel. Men ingen av de andra jag har kommer i närheten av 'Obsidian' och Lime Rickey'. Och jag har fortfarande inte lyckats "knäcka koden" med hur jag skall kombinera dem med andra växter på ett snyggt sätt.......det kanske får bli en ren Heuchera-rabatt här också för att de skall komma till sin rätt.
9 kommentarer:

Ranten sa...

Jeg synes dette er vakre bladplanter men ikke fått dilla på dem. Enda :-) God ny uke!

Elisabeth sa...

Heuchera har jeg dessverre klart å fått solid dilla på. Obsidian plantet jeg i fjor, og håper den klarer seg bra. Synes det er veldig stor forskjell på hvordan de virker å trives her hos meg. De største hit'ene hittil har vært Prince og Prince of Silver, som på kort tid har vokst seg store og flotte. De lysere variantene har ikke klart seg like bra..

Ha en flott uke. Klem fra meg.

Eli Johannessen sa...

Tror ikke jeg ville klart meg uten Alunurt,som jeg kaller dem..har flere sorter og de er favoritter blandt bladplantene mine! jeg bor i sone 1 og de klarer seg som regel gjennom vinteren her på vestlandet. Likevel vokser de seg litt stranglete og lange etter noen år. Jeg passer på å kjøpe nye på salg om høsten og får da en jevnlig fornyelse.
Ha en fin ny uke, mvh Eli

lavendia sa...

Den sorten har jag aldrig provat, men jag har sett hos andra och tänkt - ja kanske jag skulle prova. Jag ser nu att det är inte helt lätt. Men kämpa på. Det du visar har blivit fint.

Marit Sønstebø sa...

Det er veldig lett å få dilla på disse her, og bare vent så har du snart hagen full ;-)

Gratulerer med frøgevinst! Send meg adressen din :-)

Klem!

TittisTrädgård sa...

Jag tycker att det är underbart med Alunrot. De finns ju i hur många varianter som helst, alla lika vackra. Jag är speciellt förtjust i de limegröna sorterna, som den du visar. Här hos oss övervintrar de snällt i vår sandiga jord./ Titti

Kristinas oas sa...

Jag gillar alunrot, har olika mörkbladiga längst fram i vår Pionrabatt. Tycker alunrot gör sig allra bäst antingen i större mängd eller som ensamma solitärer - utropstecken- i rabatterna. Har sett en så annorlunda rosa sort (bladen alltså) som jag ska jaga tag på till våren.
Kram Kristina

Carita och Bertel sa...

Jag är också lite kluven till Heuchera. Det har kommit så många nya med udda bladfärger, en del är fina. Jag tycker inte att blomningen är så bra, lite spretigt. Men där man tycker att det passar kan man ju få in en hel del del färgnyanser. Ha en skön vecka/CArita

Martas rike sa...

Jag tillhör dem som har satsat hårt på alunrot och spetsmössa och visst har de nackdelar. De mörka t ex har svårt att hävda sig mot den bruna jorden. Jag tror hemligheten ligger i att ha en matta istället för några enstaka. Man måste då hitta en förökningsmetod, eftersom de är dyra. Jag delade mina plantor i början av augusti förra året, med en sorts rotstickligsmetod som jag lärde mig på YouTube, jag får återkomma om hur det gick. Innan snön kom för ett par-tre veckor sedan såg det lovande ut. Vissa plantor fröförökar sig men då får man gilla blomningen om det ska lyckas. En annan nackdel är att de har en dipp på våren, de kommer igång sent, särskilt efter en hård vinter. Men har man dille, så har man det.
Kram
Marta