måndag 20 januari 2014

Några före-bilder....


"Grävmaskiner i trädgården är en styggelse" sa en av mina vänner på forumet på Trädgårdsriket en gång. Sen tillfogade han även att "men ibland är det tyvärr ett måste". För oss var det ett måste eftersom vårt reningsverk från 70-talet inte klarade dagens miljökrav. Vore det inte för att vi var tvungna skulle vi aldrig släppa in en grävmaskin innanför tomtgränsen heller.

Men när grävmaskinen väl var i trädgården passade vi även på att lösa några problem vi hade. För er som aldrig har provat på att ta över en gammal trädgård som ingen har skött om på ganska många år kan jag berätta att det är en stor utmaning - åtminstone om man har en ambition att odla annat än sly, ogräs och halvdöda träd och buskar. Vi har gott om problemområden och fulhörnor i vår trädgård och nu har vi med grävmaskinens hjälp förhoppningsvis påskyndat röjningsprocessen lite grann.

En av dessa områden är slänten ner mot vägen och vårt garage. Slänten är mycket brant och här växte det en underbar pimpinellros, Rosa spinosissima, men även krypoxbär (som i alla våra slänter) och en massa ogräs och sly.
Denna slänten är det första man ser när man kommer till oss. Ingen trevlig syn precis förutom två veckor i juni när pimpinellrosen blommar - den är helt underbar!
Ett tag hade jag ambitionen att behålla slänten med rosorna och hålla efter alla små rönnar, hallon, ogräs och allt annat som hela tiden dyker upp här. Men jag gav upp projektet efter ett par år. Dels för att rosen har grenar som ser ut så här


men också för att slänten är så brant så att man inte kan gå i den och för att det var alldeles för tidkrävande. Så jag överlät grovarbetet till grävmaskinen som gjorde kort process med alltihop. Så här såg det ut en dag när jag kom hem från jobbet.
Och efter några dagars rensande av rötter och ogräs efter kanterna kunde maken och min kära far börja terrassera slänten med hjälp av torvblock och armeringsjärn.


Jag har börjat plantera här, men det är långtifrån klart. Jag har ingen färdig ritning eller plan för hur det skall se ut när det är klart, men det brukar lösa sig ändå. Att det skall bli en blandning av buskar och perenner som trivs i ett halvskuggigt/skuggigt läge är i alla fall klart. Fortsättning lär följa om några månader.

Och till sist vill jag bara säga att "ja, grävmaskiner i trädgården är helt klart en styggelse - men ibland kan de faktiskt vara bra att ha också" :-)


12 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Vilken utmaning! Och ni har ju redan kommit långt och gissar jag rätt så kommer det att bli en fantastisk slänt! Spännande.
Agneta kram

Marit Sønstebø sa...

Det er litt av noen prosjekter dere har begynt med! Men det går jo fremover og det er så morsomt å følge med på utviklingen.

Klem!

Törnrosa sa...

Åhhh, vad läckert! Vilken lycka att få de härliga terasserna att plantera i. Spännande.
Kram från Törnrosa

Tittis trädgård sa...

Jag förstår er precis! Vår trädgård hade legat öde i 15-20 år när vi tog över den, och vi har grävt upp alla rabatter och slänten för hand...usch så jobbigt det är. Jag hade nog önskat mig en liten grävmaskin, men det blev inte så. Nu är det iaf gjort och det är jag glad för. Det blir spännande att följa era projekt framöver/ Kram Titti

Gunilla Teckenberg sa...

Det kommer att bli jättefint Nora, ritningar har jag aldrig använt mig av.

Vilken lycka att ha så stora utrymmen så gott som färdiga att börja plantera i när våren kommer, mycket bättre än att ha planteringskö och sedan göra rabatter.

Kram!

Karin - Mina Rum sa...

Jag kommer också att bli tvungen att ta in en grävare i trädgården. På grund av det kommande växthusbygget. Men jag försöker verkligen klura på vilka vägar den ska ta för att göra så lite åverkan som möjligt.

Du grävde väl upp någon lite planta av rosen i alla fall?!

Kram!

Bodil sa...

Tror det kommer til å bli veldig bra til slutt, gleder meg til flere bilder ut over årene.

Mia sa...

Vilken förändring och så kul du kommer ha det till våren, nu har du plats till många frestande plantor.

lavendia sa...

Vilken skillnad. Och ännu bättre kommer det att bli.
Vilka taggar på rosen! Ser ut som Rattan i djungeln. (Rattan är en bambuliknande växt men med taggar).

Kristinas oas sa...

Ska bli spännande att följa er omgörning, tror det kommer att bli riktigt snyggt med torvterrasseringen i slänten. Ser fram emot att se vad du planterar där så småningom.
Jag tillhör den planeringsbenägna typen, men de bästa lösningarna kommer oftast när man minst anar det. Mitt i grävandet till exempel! ;)
Kram Kristina (så glad jag kan kommentera hos dig nu)

Den lykkelige Hagen sa...

Ja noen ganger må man gå hardt til verks og da er det kjekt med skikkelig maskinhjelp. Jeg er sikker på at skråningen din blir fin!

Ranten sa...

Jeg har jo Hr Ranten men det kan jo hende at han av og til kunne tenke seg en gravemaskin :-) Dette så jo veldig spennende ut!