onsdag 1 maj 2013

Årets första Hostaspira


Jag är svag för Hostor! De är vackra, finns i ett oändligt antal sorter och storlekar,  passar ihop med det mesta och sköter sig stort sätt själv. Jag kan egentligen bara komma på en nackdel (förutom att sniglarna gillar dem också, men det är ju knappast Hostornas fel) och det är att de är totalt osynliga på våren. Så har man som jag inte varit duktig och planterat vårväxter tillsammans med Hostorna så blir det stora hål i rabatterna på denna årstiden. Man kan väl säga att jag jobbar på saken och att det blir bättre för varje år, men några hål i rabatterna är det fortfarande.

För några år sedan brukade jag vara lite nervös och orolig på våren när Hostorna inte dök upp omedelbart. Nu har jag lärt mig att det är bara att vänta - de verkar tåla det mesta vad gäller vinterväder och jag har (peppar, peppar) fortfarande aldrig förlorat en Hosta.

Även om jag vet att man får ha tålamod med Hostorna går jag förstås och spejar otåligt efter spiror på våren ändå - och idag såg jag den första. 'Sum and Substance' är först ut hos mig i år.
'Sum and Substance' köpte jag i juni förra året och det är en av de större sorterna. Här är en bild från juli  och rabatten är då bara någon vecka gammal. 'Sum and Substance' är Hostorna med lite gulaktiga blad till vänster i rabatten. Denna bilden visar inte hur stora de blir. Här är plantorna nya,  äldre etablerade exemplar är betydligt större än mina är här.8 kommentarer:

Laila sa...

Mina hostor har inte visat några livstecken ännu - men snön försvann alldeles nyss och det är tjäle kvar i marken på sina ställen så jag får nog ha tålamod!
Ha det gott!/Laila

Bettina Bäck sa...

Lika tomt på hostor hos mig. Jag tycker mer och mer om hostor, och om växter med "bara" blad över huvud taget. Även om hostor ju faktiskt blommar också. :-)

Hélena sa...

Jag vill ju så gärna ha hostor men vill inte ha en massa hål i dom. Hur gör du för att ha snygga hostor utan snigelangrepp?
Ha det bäst!
Kram Hélena

Marit sa...

Hostaer er flotte planter. Ingen over, ingen ved siden ;-)
De passer inn overalt, og lette å få til. Hva mer kan en kreve av en plante? Det er tidlig å se spirer allerede nå. Det er nok mye mildere hos deg enn her.

Klem!

Fagertunhagen sa...

Det eneste tegnet til hostaer i bedene mine er en krans av bleke gjennomsiktige blad-skjeletter rundt stedet der de skal dukke opp etterhvert. Det kommer nok til å ta litt tid, men nå har jeg som deg lært at jeg kan slappe av. De kommer når de kommer.
Ha en fin vår:)

Ulrika sa...

JA!! Underbart, älskar också hostor och även jag har hål på våren. Tråkigt med ovälkomna besökare i trädgården.

Kram Ulrika

Marit sa...

Hei Nora! Jge har laget en utfordring til deg på min blogg. Det er å skrive litt om humler. Håper du tar utfordringen, men det er helt frivillig :-)

Ha en fin dag, klem!

Carita och Bertel sa...

Jag gillar också Hostor och dom börjar visa sig så smått.Vi har en Sum and Substance som är några år och den blir stor. Vår står i sol så den blir rätt gul i färgen, Ha det bra,/Carita