onsdag 29 maj 2013

Bustehode


Det finns vissa ord i mitt modersmål (norska) som jag gillar lite extra, ett av dem är ordet "bustehode" som betyder att man har en ovårdad eller rufsig frisyr.

Och "bustehode" passar verkligen in på hur Backsippan, Pulsatilla vulgaris, ser ut efter att blomningen är avslutad.Jag tycker de är läckra och nästan lika fina som när de blommar.


Så här ser Backsippans fröställningar ut fram tills fröna har mognat och flyger iväg med vinden. Backsippan är lätt att fröså, men man bör så när fröna är färska och sådderna skall stratifieras. Jag sådde frön från mina egna plantor förra sommaren och lät dem stå ute hela vintern och de har spirat nu - lätt som en plätt med andra ord:-)

7 kommentarer:

Pilgrim sa...

De är så otroligt vackra, sanslöst vackra!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Marit Sønstebø sa...

Pulsatilla er så vakre, både som knopp, blomst og frøstand. Jeg har ikke hatt det før i år, for de har ikke trives her. Men endelig har en hvit slått seg til. De ligner på et bustehode, ja.

Klem!

Ranten sa...

Ja det er en god beskrivelse og jeg er helt enig i at frøene er like flotte som blomstene :) Dobbel lykke!

Gunilla Teckenberg sa...

Ha haa...blev så nyfiken på vad bustehode var för växt och nu vet jag!

Visst är de läckra, backsippans fröställningar och de håller sig kvar länge, länge.

Turid sa...

Bustehoder er artige innslag når de er avblomstret. Kubjella er fin når den blomstrer også da, her selvsår den i grusen, jeg piller opp småplantene for donering til andre hageeiere.
Finfin torsdag til deg.

Anne Kari Skjørdal sa...

Nå kommer jeg til å måtte smile litt ekstra hver gang kubjellene blomstrer. Bustehode er et flott og beskrivende ord! :)

Et nytt landsbyliv sa...

Det var et godt tips om å frøså når bustehodene har blitt modne.