söndag 5 maj 2013

Växtkuvöser


I juni förra året var jag på trädgårdsbesök hos Tant Otteskrufv. Hon har en underbart frodig och mysig trädgård där jag gick flera varv och njöt! En av växterna jag föll för var en stor Gullflocka, Haquetica epipactis. Fantastiska gröna blad och så blommor i grönt och gult på det - läckert! Jag hade sån tur denna gången att Tant Otteskrufvs väninna M var på plats och sålde växter så två stk Gullflocka fick till min glädje flytta hem till mig samma dag:-)

Dagen efter planterade jag dessa i rabatten nedanför gäststugan.


Två dagar senare möttes jag av denna syn.


Ytterligare någon dag senare hade även den andra "försvunnit". Det visade sig alltså att jag hade köpt en riktig snigelfavorit.

Resten av sommaren förde Gullflockorna och jag en ojämn kamp mot sniglarna. Det kom upp några blad flera gånger, men ganska snart var de uppätna igen. Till sist flyttade jag båda två till en annan rabatt där snigelplågan inte känns riktigt lika stor.

På sensommaren köpte jag ytterligare en Haquetica epipactis när jag var på Torvan Trädgård. Denna gången blev det ett exemplar av namnsorten 'Thor', en variegerad Gullflocka som är otroligt vacker!

'Thor' var den första att titta upp i år och jag trodde ett tag att de andra två inte hade klarat vintern. Desto större blev glädjen igår när jag så två pyttesmå spiror med gröna vackra blommor.
'Thor' är rena "jätten" i jämförelse :-)


Den observante lägger märke till ringen runt 'Thor'. Den finns där av en anledning. I år tar jag nämligen inga risker med mina Gullflockor. På dagarna får de stå oskyddade, men i kvällningen åker de in i sina "kuvöser"


Genomskinliga blomkrukor får tjäna som skydd medans plantorna är små. Sniglarna får kalasa på något annat, i år skall mina Gullflockor få chansen att växa sig större utan att ätas upp var och varannan dag!                                                                                       
10 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Alla knep är tillåtna då det gäller att hålla bort marodörer :=)

Lycka till!

Pilgrim sa...

Heja, heja, heja! Det är ju så irriterande när de kommer som små ätande ångvältar och förstör allt som kommer i deras väg.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Karin - Mina Rum sa...

Smart med dina kuvöser. Sniglar är ett gissel och man får göra vad man kan för att lura dem.

Lycka till! Kram

Marit Sønstebø sa...

Smart å sette "krage" på 'Thor'! :-)
Jeg har den her, men jeg har ikke snegler (enn så lenge) så mine får stå i fred. Jeg har begge varianter jeg også, men 'Thor' er favoritten. Ha en fin mandag, klem!

Veronica sa...

Haha! Superbra id'e ! Vad gör man inte för att skydda favoriterna? Mycket smart!

Kram Nora och ha en skön dag i våren!

Gunilla sa...

Jag håller med dig Gullflockorna är så fina.
Jag har också båda sorterna.
Det som skiljer oss åt är att jag har inga sniglar i rabatterna men hare finns det så jag för en kamp med dem.
Nätkorgar får jag lägga över så att de inte kommer åt.
Inte snyggt men jag vill se mina växter.

Ha det gott

Susie på Stjärnarve sa...

Fniss - jag gillar verkligen dina "kuvöser"! Fast här använder jag vanliga svarta till att skydda en del saker under dom hemskt kalla nätterna. Jag "råkade" nämligen sätta ut lite sommarblommor, bl.a. jätteverbena. Men nu ska frostnätterna vara över så nu får dom klara sig själva!
Har letat efter gullflocka här på ön, mend et är ingen som säljer dom så jag får se om jag hittar några när vi åker till fastlandet och Öland för växtinköp om några dagar. Dom är verkligen jättesöta och finns det dessutom en brokbladig.....wow!! Ska bl.a. till Albrunna Perenner och dom har en massa "udda" saker, så man kan ju hoppas.

Ranten sa...

Det var et lurt triks! Når plantene først har etablert seg og fått litt størrelse så tåler de litt mere :) de hersens sneglene.. Grr

Gunilla Teckenberg sa...

Smart! De är värda att pysslas om lite extra - fina växter!

Tant Otteskrufv sa...

Så roligt att de kom igen! Jag minns hur besviken du var att de försvann...Här skyddar jag somligt med "hattifnattar", dvs stora PET-flaskor där jag skurit av bottnen och skruvat bort korken.Varken sniglar eller kålloppor hittar in dit. Än :)