fredag 8 maj 2015

Backsippor


Fick jag välja bara en vårblommande perenn i trädgården så skulle Backsippan, Pulsatilla vulgaris, vara en het kandidat. Jag har flera och det blir några nya varje år.

Här är en av våra Pulsatilla vulgaris 'Violet' när den började blomma för nästan en månad sedan.


Och här är vårt största exemplar som jag köpte för fyra år sedan. Den blir större och större för varje år och blommar länge. Nu börjar blommorna vissna och snart kommer det vackra fröställningar istället.


Den vita varianten, Pulsatilla vulgaris 'Alba'


Pulsatilla vulgaris 'Eve Price'


Pulsatilla x gayeri. Denna sådde jag sommaren 2013 och planterade ut i rabatten nu i vår. Det tackade den för med att blomma direkt:-) Att så Backsippor är enkelt, men man måste se till att man har färska frön. Sen är det bara att så i såjord och låta krukan stå ute över vintern så spirar de när våren kommer.


Pulsatilla vulgaris 'Perlen Glocke'


Pulsatilla vulgaris 'Rubra'


Backsippan trivs i lätt och sandig jord i soligt och torrt läge. Den har ett rotsystem som liknar pålrot och bör därför inte delas. Jag har läst på flera ställen att den inte tycker om att flyttas, men jag har flyttat flera av mina utan problem.

6 kommentarer:

Maribel sa...

Är helt enig med dig, det är en fantastisk växt. Ha en skön helg!

Gunilla Teckenberg sa...

Håller med, underbara växter som glädjer oss med tidig vårblomning. Sedan kommer de vackra fröställningarna som man kan beundra och har man tur dyker det upp en och annan frösådd planta också.

Vackra bilder Nora!

Inger sa...

Backsippan är jättefin, men jag har aldrig haft den i min trädgård. Har nog inte tillräckligt soligt och torrt.
Kram

Marit sa...

Helt enig med deg! De er utrolig vakre. Jeg så nettopp på en svensk blogg en lyseblå, og den har brent seg fast i minnet. Tror du skrev der du også.
Jeg har hvit og lilla, men vil gjerne ha flere farger av de. Ser ingen som selger de her :( Har lest at frøene må såes ferske, så de er ikke så enkle å formere dessverre.

God helg!

Klem, Marit

Tittis trädgård sa...

Åh så många fina backsippor! De är verkligen underbara. Mina har inte blommat så mycket i år, men förra året var väldigt fina. Har inte prövat att så de, men det låter spännande att försöka. Trevlig helg/ Titti

Anonym sa...

Superfina! Har fått köpa några nya i år för mina gamla har försvunnit helt. Vet inte vad som hänt.
Kram Kristina