lördag 2 maj 2015

Elva barrväxter och en Rhododendron


Vart går egentligen gränserna tro? Gränsen mellan hobby och passion, mellan att vara intresserad eller nördig, mellan förnuft och galenskap?
Undrar om inte vi har passerat alla gränser när det gäller vår trädgård redan. Och hade vi inte det så gjorde vi det i alla fall igår. Då kopplade vi nämligen släpkärran till bilen, lämnade hunden hos farmor och packade in hela familjen på två vuxna, en bebis på tre månader och storebror på tre och ett halvt år i bilen för att åka fjorton mil enkel resa för att köpa träd och buskar till Trekantrabatten (finns att läsa om här).

Denna gången var vi ute efter barrväxter och då finns det nog ingen i den här delen av landet som slår Bürgers Växtgård i Köping på sortimentet. Detta var första gången vi besökte Bürgers, men det blir definitivt inte den sista. Ett fantastiskt sortiment, fina växter och inte minst en service utöver det vanliga gör att gårdagen blev en helt speciell upplevelse. Och efter att ha gått runt bland alla träd och buskar i ett par timmar samt fått god hjälp av Per Bürger åkte vi hem med inte mindre än elva barrväxter och en Rhododendron.

Vi köpte:

Rhododendron ponticum 'Graziella'
Thujopsis dolobrata
Picea glauca 'Alberta Globe'
Pinus uncinata 'Globosa'
Abies lasiocarpa 'Green Globe'
Juniperus sabina 'Femina'
Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis'
Thuja occidentalis 'Jantar'
Pinus nigra 'Green Tower'
Chamaecyparis pisifera 'Sungold'
Abies pinsapo 'wb'

Samt en Juniperus till som vi tyvärr missade att få någon namnetikett på (men som jag har mejlat Bürgers om och som jag förhoppningsvis vet namnet på snart). Om någon känner igen denna och vet namnet så säg gärna till:-)


Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till min goda trädgårdsvän Gunilla med bloggen Hagtorpet som tipsade mig om Bürgers förra året. Jag är dig evigt tacksam, Gunilla!14 kommentarer:

Gunilla Teckenberg sa...

Men så roligt Nora när ni åkte så långt - och att det var värt resan! Vilken tur att ni fick Per som rådgivare, mästarnas mästare när det gäller barrväxter. Det har hänt att vi väntat flera timmar om han inte varit där när vi kommer. Vi skall också planera in ett besök nu i vår.

Hade tänkt föreslå en tur hit när ni ändå åkte så långt för jag har något åt dig men ni kanske kan ta en tur någon gång i sommar?

Jättefina växter!!!

Kram!

Tittis trädgård sa...

Vilka härliga fynd! Jättesnyggt med gräsen i terassgolvet också. Önskar dig en fortsatt trevlig helg/ Titti

Carita och Bertel sa...

Riktigt bra gjort tycker jag. Man skall bejaka sina nörderier och kosta på sig det man tycker om. Vi lever bara nu så varför inte njuta av det vi kan. Ha en fin helg. Carita

Berit sa...

Jaaa en underbar plantskola som jag besökt 2 gånger och inte kommit tomhänt därifrån. Per är som du säger suverän med sina besökare och visar villigt allt :) Underbara barrisar ni skaffat...
Ha en underbar helg!!

Marit Sønstebø sa...

Du verden, det var ikke småtteri dere kom hjem med! Gratulerer med baby også! Det har jeg ikke fått med meg :)


Klem!

Inger sa...

Men det är väl bara kul med så mycket nytt till trädgården. Jag har hört mycket gott om Bürgers, har åkt förbi utan att gå in. Får stanna nästa gång.
Nä, jag ska inte ha alla 23 rosorna, bara 2, det räcker.
Kram

hagen vår sa...

Hei! Vi er heldige som har en pasjon. Det gir så mange opplevelser.
Barvekster har vi veldig lite av, dessverre får jeg si, for det er så utrolig mange spennende. Vi har en einer som heter 'Oskeladden' og det morsomme er at den er her fra Kråkstad i Ski. For to vintrer siden fikk den en skikkelig smekk, men den lever.
Klem Anne

Anonym sa...

Äh, andra lägger tid och pengar på annat. Fördelen med trädgård är ju att det man köper bara blir snyggare med åren (om det trivs). Fina barr ni köpte och visst är det underbart med kunnig plantskolepersonal.
Kram Kristina

Anja sa...

Oj, oj! Det finns tillräckligt många med halvmesyrer. Som aldrig vågar ge sig hän, för "tänk om"....?!
Det är otroligt friskt att vara lite galen av den sorten som aldrig skadar någon, men tillför så mycket inspiration som du!
Er trekantsrabatt kommer att bli så fin!
Härligt att vara lite galen, nördig och modig!
/Anja

Susie på Stjärnarve sa...

Underbara barrväxter, underbar handelsträdgård och vad underbar trekantsrabatt kommer bli!
KRAM
Susie

Tant Otteskrufv sa...

Så mycket fint! Och du behövde nog inte köa två timmar :) Kul att ni tog er dit, han är både kunnig och trevlig och man far aldrig tomhänt från Köping.

Linda sa...

Tanta Grøn sier dette; om man googleer ordet amatør, vil man se at det betyr ´å elske´Ordet betegner et menneske med en lidenskapelig eller kjærlighetsfull tilgang til et område i livet. Og vi kan sikkert si at noen av oss er ekte Amatører:) Og jeg synes vi er heldige som har en slik passion i livet.

Så hyggelig med besök av deg på bloggen. Jeg er faktisk myyye i Sarpsborg:)

Helens trädgård sa...

Vilka fantastiskt fina barrväxter ni har köpt.
Det är helt underbart då ens hobby även blir ens passion :=)

Ja, Per B. är en toppenkille som verkligen månar om sina kunder. Han delar gärna med sig av all sin erfarenhet.

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med namnet på Juniperus men Per svarar nog snart :=)

Önskar dig en härlig dag!

Ranten sa...

Han har et helt fantastisk flott utvalg av busker og trær i hagesenteret sitt! Det står en liten lerk i vår hage som kommer fra ham :-)) Han er i tillegg en veldig hyggelig mann!