fredag 29 maj 2015

Meconopsis - men vilken?


För två år sedan sådde jag Meconopsis 'Lingholm'. De små plantorna sattes ut i rabatten förra sommaren och nu blommar de för första gången.


Jag har fått för mig att 'Lingholm' skall vara mer blå än dessa, men är inte säker. Det spelar i och för sig inte så stor roll - de är vackra oavsett:-)


 Plantorna är ganska stora nu (ca 60-70 cm skulle jag gissa) och blommar på stadiga stjälkar.


Det är fortfarande många knoppar som inte har slagit ut och de är riktigt fina de också.


Meconopsis trivs i halvskugga/skugga i fuktig men väldränerad jord. Mina står i en slänt mot öster och får bara sol på morgonen. Jorden är ganska lerig och jag har jordförbättrat med trädgårdskompost och torv. Nu skall jag försöka komma ihåg att samla fröer så småningom  och så en omgång till för dessa vill jag ha på flera platser i trädgården:-)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jättefina är de! Som stora vackra fjärilar.
Har fått en planta som jag ska inhägna med koppartråd för att sniglarna ska låta bli den...
Ha en fin helg!
Kram Kristina

Charlotta sa...

Mina blå bergvallmo skiftar färg i olika ljus, ibland nästan turkos och ibland ljust blågrå. Tänker att man kan "lura sig" på färg på fröpåse, som säkert var fotad i det mest smickrande solljuset. Det är i alla fall underbara växter även om de inte är självlysande varje dag. Hoppas du får mycket frö och många plantor. Jag har inte samma sort som du, men mina har jag kunnat dela. Det kanske du också kan om några år.
Ha en skön helg!

Marit Sønstebø sa...

Jeg trodde at Lingholm var som dine, nemlig litt mer blålilla i de. Men med frøplanter vet en aldri. Fine var de!

Klem!

hagen vår sa...

Hei! Meconopsis har jeg prøvd noen ganger uten hell, men prøver meg på nytt. Synes de er så flotte. På de to som jeg kjøpte, står det bare blå og ikke noe navn. Håper de klarer seg.
Ha det godt! Anne

Karin - Mina Rum sa...

Vilka skönheter! Nej, det gör sannerligen inget att de är lite mer lila än blå. Extra roligt eftersom du dragit upp dem själv också, kan jag tänka mig.

Kram, Karin

Tittis trädgård sa...

Vilka juveler! Har aldrig haft några i min trädgård, tyvärr, men tycker så mycket om dem. Trevlig helg/ Titti

Gunilla Teckenberg sa...

Lingholm brukar vara den som är intensivt blå men dina plantor är så vackra ändå, oavsett namnsort. Jag har några som precis skall börja blomma men nu blåser det så hårt så jag är rädd att de sköra blomstänglarna och bladen bryts sönder av vinden...usch vilket väder!

Kram!

Daniel Lindholm sa...

Jag har alltid velat ha Meconopsis men har aldrig hittat rätt plats. Den blå färgen är oslagbar, jag får hitta plats! Snyggt Nora

Maribel sa...

Den är riktigt fin, gillar färgen.
Ha det gott!
Marika