torsdag 7 maj 2015

Små men fina


Här är några av dagens blommor i trädgården.

Mörkbladig Svalört, Ranunculus 'Brazen Hussy'. Inte alls så invasiv som sin vilda släkting utan håller sig snällt på sin plats i rabatten.


Variegerad Gullflocka, Hacquetica epipactis 'Thor'


Gullflocka, Hacquetica epipactis


Fylld Blodört, Sanguinaria canadensis 'Multiplex


Blommorna på en Kerria som fanns här när vi flyttade hit. Busken ger jag inte så mycket för, den är ganska ful och spretig. Men blommorna är oerhört läckra och dessutom är den remonterande och blommar om på hösten vilket är trevligt.


Androsace x pedemontana. Detta är en av trädgårdens minsta. Jämför med tallbarren som ligger bredvid plantan så har ni ett hum om storleken. Jag har mina i ett upphöjd stenparti så man slipper krypa på knä för att njuta av blommorna.


 Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Jack Frost'


Kungsängsliljor, Fritillaria meleagris  är en favorit. I år har dessutom liljebaggarna hållit sig lugna (peppar, peppar) så växterna är inte så uppätna som de brukar. Till hösten tänker jag plantera flera av dessa i nya lunden.


Svavelsippa, Anemone lipsiensis


Aubretia 'Kitte'


Detta var ett litet urval av vad som blommar hos oss nu. Nya blommor slår ut varje dag och det växer "så det knakar" i trädgården. Det är en härlig tid vi har nu!

12 kommentarer:

Eirin og Lars sa...

Fine vårblomster, falt for "Jack Frost"!!
Det er fantastisk når naturen våkner til nytt liv. Og .. når det er såpass kaldt kan vi nyte alt litt lenger !
Nyt vårfargene og nye barvekster :-))

Marit Sønstebø sa...

Så mye fint du har nå! Fylt blodurt er utrolig vakker :)

Klem, Marit

Anonym sa...

Nu syns det verkligen att det är på gång. Jättefina bilder! Svavelsippan har en särskild plats i mitt hjärta. Kram/ Veronica

Ranten sa...

Lite og lite :-)) Her var det mye lekker!

Stein sa...

Her var det mye fin blomstring! :-) Ha en fortsatt fin dag
Stein

Anja sa...

Hejsan Nora!
Inte kan man se spår av någon torka hos dig så som det blommar :-)!
Hm. Du kallar den för A. x pedemontana - är du säker på namnet. I så fall har jag kallat min felaktigt för A. carnea ssp. bigantica för att jag är säker på att din är den samma som min. Visst har din också lite gräs- eller "barr"aktiga blad?
Intressant. Min dyker upp lite varstans på beget och så fort den har den minsta gröna tussen så blommar den också.

/Anja

Susie på Stjärnarve sa...

Så underbart söta små växter! Jag har mina "småttingar" uppe på murrabatten, enda sättet att slippa ligga på mage för att se dom!!
KRAM
Susie

Maribel sa...

Så fint det blommar hos dig. Blodört är något som jag skall lägga på min önskelista. Fantastiskt fin. Ha en skön helg! Marika

Nora sa...

@Anja; jag har faktiskt också funderat på namnet på denna. Men jag har hittat en tråd i gamla forumet hos STA där denna diskuteras och där svarar Magnar Aspaker att det är rätt namn. Och eftersom jag har fått mina frön av Magnar så hoppas jag att han har rätt namn på sina växter .....fast säker kan man väl aldrig vara antar jag :-)

Nora sa...

Missade ju att bifoga länken till tråden, http://forum2.xn--trdgrdsamatrerna-wnbu44a.se/viewtopic.php?f=4&t=372

Anja sa...

Så spännande! Jag ska gå och kolla om min har "taggar" på bladen.

/Anja

Anonym sa...

Så fint det blir med era nya barrinköp! Glad att dina liljebaggar är snälla i år, våra är det inte tyvärr. Svavelsippan är så fin, står på min önskelista nu.
Kram Kristina