onsdag 20 maj 2015

Rhododendron 'Wren'


För 2-3 år sedan fick jag för allvar upp ögonen för Rhododendron och började inse att det finns så oändligt många fler än den vanliga lila Parkrhododendronen och 'Cunninghams White' . Och likt många andra "Rhododendron-frälsta" är det främst bladen och växtsättet som tilltalar mig.

Men det skadar definitivt inte med vacker blomning också och just nu njuter jag av Rh. 'Wren' som jag köpte förra året och som nu blommar för första gången.


Blommorna är klockformade och ljuvligt ljusgula.


Rhododendron 'Wren' är en låg sort som blir runt 30 cm hög och är härdig i zon 2 (möjligen 3, jag hittar varierande uppgifter). Den vill ha sur jord  och trivs i sol till halvskugga. Min står i en våtbädd i halvskuggigt läge.


Bladen är små och mörkgröna och påminner lite om lingonris. Här en bild från mitten av april.


Tyvärr har de flesta handelsträdgårdar ett ganska smalt utbud av Rhododendron så sorterna som har det där "lilla extra" är inte alltid så lätt att hitta. Själv har jag handlat de flesta av mina Rhododendron på Linudden Trädgård och Stolpens Trädgård, två små handelsträdgårdar som drivs av entusiaster som både har kunskap och ett bra sortiment.

14 kommentarer:

Berit sa...

Den köpte jag på mässan kunde inte motstå de knopparna..att jag bor i zon 5-6 och den bor där nu vet den inte ...jag hoppas den funkar hos mig :)Man kan ju alltid pröva.
Ha en underbar dag!!

Marit Sønstebø sa...

Så nydelig den er! Jeg liker så godt de helt lysegule blomstene på den! Sone 3 høres ikke ut til at den vil gå her da nei... Jeg får nyte din!

Klem!

Gunborg Uhno sa...

Har den också. Tycker den där blekt gula tonen på blommorna är ljuvlig.Blommar nu här hos mig.
Ha det bra.

Anja sa...

Håll ögonen öppna för Trädgårdsamatörernas växtmarknader. Där finns ofta Rhododendronsällskapet med med försäljning. Så har jag skaffat ca hälften av mina dvärgrododendron. Den andra hälften har ajg antingen sått själv eller stuckit.Tänk på att genom sticklingar får du fort en blommande planta. Augusti är en jättebra månad för sådant.
/Anja

Ruben sa...

WOW, helt sprängfylld med knoppar som bara väntar på att explodera!

Ha det gott!
/Ruben

Gunilla Teckenberg sa...

Lilla `Wren´ är sååå fin!

Kram!

Maribel sa...

Så vacker, gjorde ett försök med rhododendron för många år sedan, men de ville inte trivas, kanske dags att göra ett nytt försök.
Ha det gott/Marika

Tittis trädgård sa...

Den är verkligen fin. Söt färg på den och behändig storlek. Tack för tipset om plantskolorna/ Titti

Rost och rädisor sa...

Snygg! Synd att den inte tål tuffare tag.
Allt gott
Anette

Anonym sa...

Så vacker den är! Man får hålla utkik efter roddisar på olika ställen.
Kram Kristina

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Den rodoen var nydelig. Jeg har også kjøpt et par helt lave sorter i det siste, den ene skrev jeg nettopp om på bloggen min fruhaldshage.blogspot.com

Hilsen Ingeborg

hagen vår sa...

Hei! Utrolig fin. Kanskje litt for varmekrevende her, men det går jo, an å prøve på et lunt sted.
Klem Anne

Linda sa...

det er så nydelig med de lysegule nå på våren:) Jeg har også plantet flere lysegule sorter i våres:) Takk for hyggelige ord hos meg:)

Tant Otteskrufv sa...

Lingonrislooken gillar jag! :)