måndag 4 maj 2015

Rhododendron 'Tibet'


Först ut att blomma bland våra Rhododendron är 'Tibet'. Den började blomma för någon vecka sedan med vackra, vit-rosa blommor.


'Tibet' är en williamsianumhybrid som blir upp till 80 cm hög och är härdig i zon 3. Förutom vackra blommor har den även riktigt läckra knoppar.
Tyvärr har min 'Tibet' drabbats av öronvivlar vilket syns på "konduktörsklippen på bladen.


Själva "klippen" i bladen skadar tydligen inte växterna, men larverna ger sig på växtens rötter och i värsta fall kan busken dö. Nematoder verkar vara den mest effektiva bekämpningsmetoden, och finns bland annat att läsa om här. Om någon som läser detta har erfarenhet av öronvivelbekämpning så tar jag gärna emot tips.

10 kommentarer:

Ranten sa...

Lekker! Så synd at du har fått udyr på den. Håper du lykkes med å bli kvitt dem med nematodene!

Eirin og Lars sa...

Flott rododendron !
Alltid kjedelig med skadedyr.
Hva er øronvivlar på norsk?
Lykke til med "bekjempelsen" :-))

Berit sa...

oj så fin roddis,,synd att den inte går här uppe, men man kanske skulle pröva ändå :)
Ha en underbar dag!!

Pilgrim sa...

Så himla fint ni har det, vilket jobb! Grymt imponerad blir jag :-)
Kram Hélena

Tittis trädgård sa...

Så trist med öronvivlarna. Har aldrig sett några själv, men jag vet att Anna Vattenkanna hade ett bra inlägg om de små odjuren. Du kanske kan söka på google för att hitta det inlägget. Hoppas att du får bukt med eländet/ Titti

Marit Sønstebø sa...

Nydelige rhodo! Så flott farge den har på knoppene! Synd med disse "klippene" ja. Håper du blir kvitt udyrene som gjør det...

Klem, Marit

Susie på Stjärnarve sa...

Vad trist att dina rådisar fått öronvivelangrepp! Tyvärr har jag ingen kunskap i ämnet och kan ge dig nått tips, men det bör finnas massor av folk därute som kan!!
Visst är blommorna otroligt fina, men jag gillar rådisarna för deras vackra växt och blad. Men...med så mycket kalk i jorden här så är det knepigt för mig att odla dom. Jag har dock 1 st gulbladig och 1 st illröd liten azalea i en hörna på murrabatten där jag bytt jord - och dom verkar växa iaf. Azalean har - till min lycka - t.o.m. blommat ett par gånger!
KRAM
Susie

Stein sa...

Rhododendron Tibet kjente jeg ikke til på forhånd, men den ser jo ut som en vakker busk! Trist den er blitt angrepet av öronvivlar. Jeg håper dere klarer å bekjempe med nematoder.
Ønsker dere en fortsatt fin vårdag.
Stein

Anja sa...

Så fin den är! Så trist med skadedjur...-Är det inte det ena så är det det andra, sa flickan...!
Skulle tro att nematoder är det bästa men vi få se om vi hittar Anna Vattenkannas inlägg...

/Anja

Maribel sa...

Fint med rhododendron blommor, tyvärr trivs de inte hos mig.
Ha det gott!