måndag 11 maj 2015

Ett kallt nöje


I helgen tog maken nästa steg med att fixa till i och runt vår damm som byggdes förra året (finns att läsa om här) Vår damm är byggd i en slänt med en stenmur på ena sidan och ett trädäck på andra sidan. Dammen är drygt en meter djup och det är en utmaning att lösa hur man ska plantera växter runt kanterna eftersom det inte finns några sluttningar eller avsatser i dammen.

Några växter inhandlades och planterades i stenslänten redan förra året och i helgen köpte vi ytterligare några växter. Sen klev maken i det iskalla vattnet och byggde anordningar som vi kan ha sumpväxter/dammkantsväxter på. Han byggde dessutom ett litet "stenparti" på trädäcket i anslutning till dammen.

I tunnan till höger växer prydnadsgräset Calamagrostis acutiflora 'Overdam'som blir ungefär 1,5 meter högt. I rabatten bakom tunnan växer stora Hostor och Dagliljor som kommer göra det grönare om ett par veckor.


Stenpartiet längs dammkanten på vänster sida gjordes i lördags. Stenarna och hyllorna nere i dammen kom på plats igår. Här ska det placeras mera växter på både hyllan och stenarna. Dessutom ska vattennivån höjas med ungefär 10 cm till. Nere på botten står det tre krukor med Näckrosor som ska bidra till att vattenytan täcks mera framåt sommaren.
Vy från parkeringen ovanför dammen.


Tanken är att vi ska ha några krukor på trädäcket också för att "mjuka upp" det hela lite. Jag återkommer med flera bilder efterhand som projektet fortskrider.9 kommentarer:

Gunborg Uhno sa...

Wow så snyggt.Duktig man du har.
Ha det fin

Karin - Mina Rum sa...

Kommer alldeles säkert att bli jättebra framöver. Allt blir ju bättre när det får växa till sig och bli lite lummigare. Själv har jag planer på en liten "tjärn" i form av nedgrävd svart balja eller liknande. Får väl se om jag kan få till det innan sommarens slut.

Kram!

Marit Sønstebø sa...

Så fint det har blitt med dammen! Nøkkeroser er så vakre. Her er det for grunnt til at de trives.

Mannen din er veldig flink til å snekre :)

Klem, Marit

Anonym sa...

Vad uppfinningsrika ni är! Ska bli intressant att se fortsättningen och hur det blir i sommar.
Kram Kristina

Daniel Lindholm sa...

ååååh, jag vill också ha ett vattenblänk. Jag ser nu hur viktigt det är med vatten i trädgården.

Gunilla Teckenberg sa...

Fint Nora! ...men jag förstår att det blev lite kallt om fötterna för Peter!

Stenpartiet utanför dammen är ju bara så läckert!

Kram!

Maribel sa...

Riktigt fint, med trädäck och damm.
Stenpartiet är också fint.
Ha det gott! Marika

Tant Otteskrufv sa...

Vilka spännande bryggvinklar! Gillar:)

Mia sa...

Stiligt! Här har jag missat något. växthus, dekke och damm. Nu blir jag ännu mer avis på dig. Superlekkert altså :)