fredag 18 maj 2012

Nytt projekt


Igår påbörjade jag ett nytt projekt i trädgården. Tomten är ganska brant och vi har två ingångar, en högst upp och en längst ner. Huset ligger högst upp. Det är alltså många slänter och backar här, men på "mitten" av tomten är det ett plant parti med gräsmatta och äppelträd. Än så länge har vi inte gjort så mycket på denna delen, mer än att beskära äppelträden och fälla några träd. Hela tomten är inhägnad av ett Gunnebo-stängsel som i och för sig inte är jättesnyggt, men väldigt praktiskt när man har en hund som tycker om att springa lös.

På den sidan av gräsmattan som vetter mot tomtgränsen och vägen är det ett litet berg, en stor gran och en brant slänt ner mot uppfarten. Berget var täckt av ogräs och mossa och i slänten ner mot uppfarten växer någon sorts ros (vresros möjligen?), krypoxbär och hallon. I övergången mellan gräsmattan och berget växer några för mig okända buskar samt en sibirisk ärtbuske och några krolliljor.

En "före-bild" framifrån


Och från sidornaI vänstra hörnet på nedersta bilden syns en liten del av en stor hög med trädgårdskompost och flis som ligger som utfyllnad i en svacka.

Här en bild som visar hur det såg ut uppe på "berget".


Idag började jag rensa berget för ogräs och mossa samt att gräva fram den rabatten jag misstänker har funnits längs med berget gång i tiden. På vissa ställen på berget gick det hur lätt som helst att rensa, men där det hade vuxit träd tidigare blev det en kamp mot gamla rötter. Att gräva ur rabatten nedanför berget gick ganska smidigt, det gällde bara att vara noggrann och ha tålamod med allt gräs och ogräs. Jorden verkar vara jättefin dock, lucker och lättarbetad och alldeles full med stora daggmaskar.

Jag hann inte klart idag och det kommer nog ta ganska många arbetsdagar till i anspråk innan projektet är klart, men jag hann med en hel del iallafall. Så här såg det ut när jag gav mig för kvällen.


Planen är att fälla granen och sedan göra en rabatt som startar ett par meter till vänster om berget (visas inte på bilden) och som sedan fortsätter runt hörnet.....


......och avslutas i slänten ner mot parkeringen


Vi kan inte fälla granen själv. Dels är den stor, men den står också nära både vägen och garaget och det känns för riskabelt. Vi är tvungna att ta bort den eftersom den lutar ganska mycket och varje gång det blåser hårt är vi oroliga att den skall ge med sig och falla över vägen eller garaget.

Men nu finns det iallafall att göra framöver. Planen är att fortsätta rensa längs med berget och att beställa trädfällning ganska snart. Sedan tror jag att vi kommer göra iordning rabatten längs med berget först och ta tag i slänten sedan.

Det känns jätteroligt att komma igång med detta. Dels kommer det bli ett lyft för en del av trädgården som är vildvuxen och dels kommer utsikten från huset bli mycket trevligare (vi ser denna delen av tomten från både kök, vardagsrum och sovrum). När slänten så småningom är fixad kommer det att bättra på entrèn till tomten också, och det ser jag framemot. Just nu ser det inte alls trevligt ut från vägen och parkeringen.2 kommentarer:

Marit sa...

Så flott det blir! Det hjelper å rydde opp, og det blir jo så fint etterpå. Ha en fin dag!

AnnCharlotte sa...

Det är allt kul att sätta igång nya projekt och det blir säkert jättefint....
Ha det bra :)