söndag 3 juni 2012

Plymspirea


Plymspirea, Aruncus dioicus, finns det gott om i vår trädgård. De flesta växer längs med grusgången som en häck, men det dyker också upp små självsådda Plymspireor lite här och där.

Plymspirea är en tålig perenn som kan bli mycket gammal och som inte kräver så mycket för att trivas. Hos oss har den överlevt trots obefintlig skötsel i ca 20 år. Denna våren gav jag häcken av Plymspirea pelleterad hönsgödsel samt lite blandad kompost (hushållskompost blandat med trädgårdskompost) och det verkar den ha gillat. Den växer så man nästan kan se det med blotta ögat och den högsta plantan mäter nu 185 cm.


Rabatten framför Plymspirean (på bilden nedan) fortsätter längs med grusgången. Här växer just nu självsådda växter, delade växter och sånt som inte har fått någon plats i andra rabatter än. Jag hoppas hinna göra iordning rabatten under sommaren, vi får se hur det går:-) Precis framför Plymspirean växer en stor rugge med Iris av okänd sort. Irisen och Plymspirean brukar blomma samtidigt och det är en snygg kombination.


Nu har det slutat regna efter drygt två dygns (nästan) oavbrutet regn. Senaste dygnet fick vi 27 mm regn, så totalt har vi fått 42 mm sedan natten till fredag. Tyvärr kom det inte bara regn utan det blev riktigt kallt (5-6 grader) och blåste hårt också. Skönt att lutande granen hann fällas innan blåsten iallafall, jag är rädd att den hade fällt sig själv annars:-)

5 kommentarer:

Tant Otteskrufv sa...

Ja de gågna två dygnen går till trädgårdshistorien: hård blåst OCH kyla, burr! Men nu blir det väl ändå sommar igen? Plymspirea är en favorit. Här har den börjat självså sig! Toppen med höga buskar som försvinner till vintern så att snön får plats :)

Vigdis sa...

Plumspirea forbinder jeg med min Bestemors hage. Hun kalte den prinsessefjær og som småjente syntes jeg det var et fint navn! Men de fleste i Norge kaller den Skogskjegg, ikke spesielt romantisk nei. Jeg har plassert den på to steder i hagen hvor den kan få lov til å bli stor.

Mycket annat & lite betong sa...

Oj, så stora plymspireor du har!
Jag har två mycket små i jämförelse med dina. Lite gödsel kanske inte skulle skada!

Trevlig kväll!
Agneta

Furulunden sa...

Da får du kikke innom når du er på disse trakter. Skal i gang med litt hagearbeid her på hytta snart. I og med at vi bor fast her inntil vi flytter inn i vår nyervervede bolig i slutten av juli. Selv da blir vi nok værende det meste av tiden på hytta. Så deilig her. Og for ei strand på nedsiden :)

Ninni sa...

Ajdå..då fick du regn som heter duga. Här har det inte slutat än..och jag behöver nog inte vattna på ett tag..suck!
Plymspirean är perfekt att sätta ut mot en väg som insynsskydd och som ljuddämpare..Grannen hade en förr..och jag lurar på en nu. Det gör ju liksom inget att de är vackra heller..*ler*
Kramelikram Ninni