lördag 30 juni 2012

Städa, städa varje fredag......


De senaste dagarna har jag ägnat åt att "städa" i trädgården. Vår trädgård var mer eller mindre igenvuxen när vi flyttade hit för två år sedan och efterhand som vi röjer och planterar nytt så gäller det att hålla efter det som vi har hunnit göra iordning. Det är massor kvar att röja, men det känns viktigt att hålla fint i de delarna av trädgården som numera faktiskt är fina.

Så istället för att ta itu med nya rabatter och projekt har jag de senaste dagarna röjt sly,rensat ogräs under rhododendron-buskarna, börjat gallra frukt och klippt bort en del vattenskott på äppelträden (varken gallringen eller beskärningen är klar än), lagt en stenkant runt nya bergsrabatten, klippt bort några grenar på plymspireorna som hade lagt sig i grusgången, krattat grusgången samt sist men inte minst beskurit krypoxbären.

Vår tomt är brant och i flera av slänterna har tidigare ägare planterat krypoxbär. Jag tycker de är helt ok men min man är mindre förtjust. Det är möjligt att vi kommer ta bort några av de på sikt, men än så länge får de stå kvar - vi har massor av andra projekt att ta tag i innan vi tar bort krypoxbären.

Krypoxbär är en buske jag kan rekommendera till branta slänter (åtminstone om man bor i son 2/3 som vi). De är vintergröna, blommar snyggt i juni, får fina röda bär på hösten och klarar sig stort sett utan skötsel. Man bör dock se till att de håller sig "innanför ramarna", annars får man slita som jag har gjort de sista dagarna. Krypoxbärens grenar kan nämligen bli väldigt långa. Jag har de senaste två dagarna kämpat med flera meter långa grenar som har krupit in under gräsmattan någon meter för att sedan dyka upp igen och växa vidare och sätta rötter i gräsmattan. Dessutom har huvudgrenen sidogrenar som gör samma sak. Det blev till att riva och slita och använda sekatören flitigt.


Den nedre slänten som är täckt av gräs nu har vi planer på att göra om så småningom. Dels för att det är jobbigt att klippa gräset där, dels för att det inte är fint som det är nu. Jordlagret är ganska tunt här och så fort det är uppehåll några dagar så gulnar gräset. Vi får väl se vad det blir av slänten så småningom, några idèer har vi väl men det får jag återkomma till.

På bilden nedan är slänten med krypoxbär längst till vänster.


Grenarna från krypoxbären körde jag i kompostkvarnen. Jag gjorde det utanför boden bara någon meter från två av våra stora, fina doftschersminer. De blommar för fullt nu och det var en ren njutning att stå där och lukta på blommorna. Det kändes som en fin belöning efter att ha slitit hårt med beskärningen:-)


P.S. Pionerna står upp fortfarande trots både regn och blåst på förmiddagen idag. Jag är så glad att jag har satt upp stöd åt de (även om det bara är fula, gröna metallbågar).Nu hoppas jag på fint väder ett tag framöver så blommorna klarar sig så länge som möjligt.

5 kommentarer:

Pilgrim sa...

Smart att låta växtligheten stå kvar innan ni har klara planer och att ni inte gör mer än vad ni kan hålla efter. Vi kör på samma sätt. Det gäller ju att kunna hålla det man har planterat snyggt så man inte har en trädgård full av måsten-
Ha det bäst!
Kram Hélena

Marit sa...

Det er mye å gjøre i en hage, så det er viktig å få holdt ugresset unna. Så mye du har fått gjort i hagen din. Det er moro å se alt du gjør. Klem fra Marit

Karin - Mina Rum sa...

Låter klokt att ägna sig åt att röja och fixa med "gammalt" istället för att göra nytt. Men nog kliar det i fingrarna att anlägga nytt?

Kram!

Marie sa...

Masse å gjere om ein skal halde hagen fin ja :)

Tant Otteskrufv sa...

Om slänter tycker jag inte. Men varför inte terrassera? Det har jag sett på så många fina sätt i backiga och släntiga trädgårdar och parker. Man får ju liksom både stig och plantering (och kanske också en sittplats) på samma gång :)